Makron i  Meloni razgovarali u nedelju

Makron i Meloni razgovarali u nedelju

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron i novi italijanski premijer Đorđa Meloni razgovarali su u nedelju u Rimu na prvom, iako neformalnom, sastanku dva politička lidera, piše Rojters.

Makron, koji je trenutno u zvaničnoj poseti Italiji, u objavi na Tviteru na italijanskom jeziku nakon sastanka, rekao je da dve zemlje moraju da nastave da rade zajedno, „sa dijalogom i ambicijom“.

Makron i Meloni razgovarali su o aktuelnim evropskim pitanjima, uključujući potrebu da se daju brzi i zajednički odgovori na povećane cene energije, podršku Ukrajini i upravljanje tokovima migranata, navodi se u saopštenju kabineta italijanskog premijera.

Meloni, prva žena premijer Italije, zvanično je preuzela dužnost šefa vlade od Marija Dragija ranije u nedelju nakon što su ona i njen novi tim u kabinetu zvanično položili zakletvu u subotu u Rimu, čime je zemlja dobila najdesničarsku vladu od Drugog svetskog rata .

Melonijeva partija Braća Italije ima neofašističke korene, ali je nastojala da projektuje umereni imidž tokom predizborne kampanje, odbacujući prethodnu anti-EU retoriku i obećavajući da će Italija ostati u srcu evropskih i zapadnih institucija.

Lideri Evropske komisije u Briselu poslali su joj u subotu poruke čestitke.

Makron, koji je u nedelju prisustvovao konferenciji u Rimu usmerenoj na traženje načina za unapređenje svetskog mira, sastaće se u ponedeljak sa papom Franjom.