Francuski Makron će razgovarati sa ključnim političkim igračima u pokušaju da formira novu vladu

Francuski Makron će razgovarati sa ključnim političkim igračima u pokušaju da formira novu vladu

Francuski predsednik Emanuel Makron održaće razgovore sa ključnim političkim igračima u pokušaju da formira novu vladu, nakon što su iznenadni parlamentarni izbori prošlog meseca rezultirali da nijedna stranka nije osvojila većinu u Narodnoj skupštini, moćnom donjem domu francuskog parlamenta.

Makronov kabinet saopštio je da će sastanci sa liderima glavnih francuskih političkih partija biti održani u petak i ponedeljak u Jelisejskoj predsedničkoj palati kako bi se „nastavilo da se kreće ka najširoj i najstabilnijoj većini.

„Imenovanje premijera će uslediti nakon ovih konsultacija i njihovih zaključaka“, navodi se u saopštenju.

Levičarska koalicija, Novi narodni front, osvojila je oko jedne trećine mesta u Narodnoj skupštini, više od bilo koje druge grupe, na prošlomesečnim parlamentarnim izborima. Makronov centristički savez zauzeo je drugo mesto, a krajnje desničarski Nacionalni skup na trećem mestu.

Odsustvo bilo kakvog dominantnog političkog bloka – i izgledi za obešeni parlament i političku paralizu – su bez presedana u modernoj Francuskoj.

Novi narodni front je insistirao da, kao najveća grupa, premijer treba da izađe iz njihovih redova. Koalicija je za premijera izabrala malo poznatu državnu službenicu Lucie Castets.

Kasteti će učestvovati u pregovorima u petak zajedno sa najvišim ličnostima Novog narodnog fronta, koji uključuje tvrdolevičarsku Francusku Nepokornu, socijaliste i Zelene.

Centristi i konzervativci će se takođe sastati sa Makronom u petak, dok se očekuje da će lideri Nacionalnog skupa doći na Jelisej u ponedeljak.

Činilo se da je Makron prošlog meseca otpustio Kastesa, rekavši u televizijskom intervjuu da „to pitanje nije ime koje je dala politička grupa“ i umesto toga naglašavajući potrebu za parlamentarnom većinom iza kandidata.

Makronov kabinet saopštio je da će njegova odluka o novom premijeru biti zasnovana na obezbeđivanju stabilnosti i nove vlade koja neće uskoro biti srušena glasanjem o poverenju u parlamentu.

Političari iz centra, desnice i krajnje desnice sugerisali su da će pokušati da sruše svaku vladu koja uključuje članove iz partije Francuska nepokorena.

Neka druga imena su naširoko izvještavana u francuskim medijima kao potencijalni kandidati za mjesto premijera, jer se čini da Makron više želi da traži koaliciju koja bi mogla okupiti političare od lijevog centra do tradicionalne desnice.

Među njima su političar levog centra Bernar Kaznev, koji je bio glavni francuski policajac tokom serije krvavih terorističkih napada 2015, i Gzavije Bertran, bivši ministar koji se smatra relativno umerenim u okviru francuske desnice. Konzervativni političar Mišel Barnije, glavni pregovarač EU za pregovore posle Bregzita, takođe se smatra potencijalnim kandidatom.

Ne postoji čvrst vremenski okvir kada Makron mora da imenuje novog premijera. Kao predsednik, Makron je jedini zadužen za imenovanje premijera prema francuskom ustavu.

Francuski predsednik je prošlog meseca rekao da će zadržati odlazeću centrističku vladu u čisto posredničkoj ulozi kako bi se „obavljala tekućim poslovima“, posebno tokom Olimpijade koja je završena 11. avgusta.