Francuski fudbaler Žil Kounde izražava zabrinutost zbog uspona krajnje desnice u Francuskoj

Francuski fudbaler Žil Kounde izražava zabrinutost zbog uspona krajnje desnice u Francuskoj

Francuski fudbaler Žil Kounde izrazio je razočaranje zbog političkog pravca u kojem se Francuska kreće nakon što su rezultati prvog kruga parlamentarnih izbora približili krajnje desničarsku stranku Nacionalni skup bliže nego ikada ulasku na vlast.

Stranka Marin Le Pen, poznata po svojoj istoriji rasizma i ksenofobije, osvojila je oko 33 odsto glasova u prvom krugu. Odlučujući drugi krug glasanja održaće se u nedelju.

„Još nije gotovo“, rekao je Kounde preko prevodioca posle pobede Francuske nad Belgijom od 1:0 na Evropskom prvenstvu. „Veoma je važno da ekstremna desničarska stranka ne uđe na vlast.“

Nacionalni skup se nada da će, iskorišćavajući frustraciju birača inflacijom i osećaj da su mnoge francuske porodice ostavljene globalizacijom, dobiti potpunu većinu kako bi formirao prvu krajnje desničarsku vladu u Francuskoj od Drugog svetskog rata. Ipak, ishod ostaje neizvestan zbog složenog sistema glasanja i političke taktike.

Francuski fudbalski igrači, od kojih mnogi imaju imigrantsko poreklo, redovno su pitani o političkoj situaciji kod kuće tokom konferencija za novinare na Euru 2024.

Zvezdaški napadač Kilijan Mbape ranije je pozvao Francuze da glasaju i upozorio na „ekstremnosti“ u trenutku kada krajnja desnica pokušava da preuzme vlast. Usman Dembele je izjavio da je „zvono za uzbunu oglasilo“, dok je Markus Tiram otišao dalje, rekavši da Francuzi „treba da se bore svakodnevno kako bi sprečili uspeh Nacionalnog skupa“.

Kako se približava odlučujući drugi krug glasanja, tenzije rastu, a politički analitičari ističu da će rezultat imati značajan uticaj na budućnost Francuske i njenu političku stabilnost.