Francuska u novom sukobu sa Nemačkom i Španijom oko vodonika dobijenog iz nuklearne elektrane

Francuska u novom sukobu sa Nemačkom i Španijom oko vodonika dobijenog iz nuklearne elektrane

Između Francuske, Nemačke i Španije izbio je novi spor oko nuklearne energije, pri čemu je Pariz besan zbog nedostatka podrške Berlina i Madrida za njegove napore da se vodonik dobijen iz nuklearne elektrane označi kao ‘zeleni’ u zakonodavstvu EU, rekli su izvori, prenosi Rojters.

Spor, koji bi mogao da blokira cevovod vodonika od više milijardi evra od Iberijskog poluostrva preko Francuske do Centralne Evrope, takođe odlaže evropsko zakonodavstvo o zelenoj energiji i preti da izbije u javnost na samitu Evropske unije u četvrtak.

Francuska, koja se oslanja na svoju zastarelu nuklearnu flotu za proizvodnju električne energije, vodi kampanju za uračunavanje vodonika proizvedenog korišćenjem nuklearne energije — poznatog kao „crveni“ vodonik — u nove ciljeve EU za obnovljivu energiju, koji se trenutno fokusiraju na zeleni vodonik proizveden korišćenjem električna energija iz obnovljivih izvora.

Pariz sada optužuje Španiju i Njemačku da su odbacile obaveze koje Francuska kaže da su njihovi lideri dali na sastancima u Barseloni i Parizu da „niskougljeničnu“ energiju, koja je šifra za nuklearnu energiju, smatraju čistom.

„Ovi pregovori ne idu u dobrom pravcu“, rekla je Agnes Pannier-Runacher, francuska ministarka energetike, malom broju novinara prošle nedelje o novim ciljevima EU za obnovljivu energiju, uključenim u predlog zakona poznat kao RED-3 direktiva.

„Ne bi bilo razumljivo da Španija i Nemačka zauzmu različite stavove u Briselu i ne održe svoje obaveze“, rekla je ona.

Posle mnogo odugovlačenja, francuski predsednik Emanuel Makron pristao je u oktobru na gasovod vodonik između Barselone i Marseja, što je dogovor formalizovan na samitu sa španskim kolegom Pedrom Sančezom u Barseloni u januaru.

Nemačka je formalno uključena u projekat nakon zajedničkog francusko-nemačkog samita u Parizu nekoliko dana kasnije, pri čemu je Berlin želeo da uvozi vodonik iz Iberije i južnije jer se odvikava od ruskog gasa.

Makronovo zeleno svetlo za takozvani projekat H2Med ili BarMar bilo je, prema Parizu, u zamenu za španske i nemačke obaveze o crvenom vodoniku.

Francuski zvaničnici ukazuju na zajedničku izjavu potpisanu u Barseloni u kojoj se kaže da „Španija i Francuska prepoznaju važnost proizvodnje, transporta i potrošnje čistog vodonika koji se proizvodi iz obnovljivih i niskougljeničnih izvora energije“.

U Madridu, zvaničnici kažu da je nesporazum „nesporazum“ i da su voljni da budu fleksibilni u pogledu crvenog vodonika u drugim zakonima, kao što je direktiva o tržištu gasa, ali ne i u zakonu o obnovljivim izvorima energije.

„Crveni vodonik ne može biti obnovljiv jer nuklearna energija nije energija koja se može smatrati takvom. To je nemoguće“, rekao je za Rojters visoki izvor iz španske vlade.

Čini se da stav Berlina odražava stav Madrida. „Sumnjam da je ikada bilo formalno obećanje da će crveni vodonik biti prihvaćen kao ‘zeleni’ ako se realizuje gasovod iz Španije“, rekao je nemački zvaničnik koji poznaje pregovore.

„Možda je francuska računica bila da će to lakše prihvatiti partneri, ali to je druga stvar.

Makron će to pitanje izneti na samit EU u četvrtak, a dva evropska zvaničnika su rekla da bi mogao da zapreti da će blokirati gasovod u znak odmazde.

„Očigledno je da bi Francuska odobrila BarMaru samo ako bi mogla da koristi gasovod u budućnosti da pošalje svoj (crveni) vodonik u Iberiju“, rekao je zvaničnik jedne južnoevropske zemlje.

„Poenta je da bez Francuske neće biti BarMara“, dodao je izvor.

Vodonik je centralni deo evropskih planova za dekarbonizaciju teške industrije, a Evropska komisija kaže da njeni ciljevi zelenog vodonika zahtevaju ulaganje do 300 milijardi evra u novu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Najmanje šest zvaničnika EU izjavilo je da se plaše da bi se spor mogao preliti na niz drugih politika koje se proširuju na obnovljive izvore ili vodonik sa niskim sadržajem ugljenika, potencijalno odlažući zakone potrebne za postizanje klimatskih ciljeva bloka.

Na primer, EU ažurira svoje zakone o tržištu gasa kako bi integrisala više vodonika u mrežu i planira da predloži „banku vodonika“ za finansiranje novih projekata. Francuska želi da ovo uključuje njen crveni vodonik, ali prvo mora biti označen kao obnovljiv.

Pregovori o direktivi RED-3 sa Evropskim parlamentom odloženi su ove nedelje jer Evropska komisija tek treba da usaglasi definiciju „obnovljivog“ vodonika.

„To nije tehničko pitanje. To je političko pitanje“, rekao je jedan diplomata EU.