Francuska se zalaže za brzu proceduru za EU ​​za Ukrajinu

Francuska se zalaže za brzu proceduru za EU ​​za Ukrajinu

Francuska ministarka za Evropu i spoljne poslove Ketrin Kolona govorila je o davanju statusa zemlje kandidata za članstvo u EU Ukrajini. Ona je takođe rekla da će sa predsednikom Vladimirom Zelenskim razgovarati o ideji stvaranja „evropskog političkog prostora“.

„Želimo da već danas ponudimo garancije pojačane saradnje unutar EU, ‘evropske zajednice’ koja nikako nije podinstitucija ili alternativa, već samo dodatni mehanizam, instrument solidarnosti, koordinacije, kako bi da se aktivnije uključi u evropske integracije. Zato je i nastala ideja o takvoj evropskoj političkoj uniji. Nastavićemo da razgovaramo o ovoj ideji, a posebno tokom razgovora sa predsednikom Zelenskim“, rekao je Kolona na zajedničkom brifingu sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom u Kijevu, prenosi dopisnik Ukrinforma.

Što se tiče statusa Ukrajine kao zemlje kandidata za članstvo u EU, francuski ministar je rekao: „Zalažemo se za brzu proceduru za dobijanje statusa kandidata za EU ​​za Ukrajinu. Ukrajina je podnela zahtev za prijem; to je legitimna aplikacija. Šefovi država EU će ga razmatrati krajem juna. Narednih dana, sredinom juna, Evropska komisija će dati stručno mišljenje. Još ne znam kakav će to biti zaključak, ali svi radimo na tome da se obezbedi jednoglasnost zemalja članica EU i da ova aplikacija bude prihvaćena na osnovu svih kriterijuma i vrlo jasnih uslova, prema zaključku Evropske komisije.

Kako je saopšteno, predsednik Francuske Emanuel Makron je 9. maja najavio inicijativu za stvaranje „evropske političke zajednice” kako bi zemlje koje nisu formalne članice EU mogle da se priključe novom prostoru Evrope. Spomenuo je i Ukrajinu.

Clement Beaune, francuski državni ministar za evropska pitanja, rekao je 22. maja da bi proces pridruživanja Ukrajine Evropskoj uniji mogao da potraje 15 ili 20 godina.

Ukrajina je 28. februara formalno podnela zahtev za članstvo u EU i završila sve neophodne procedure.