Francuska podržala ograničavanje cene ruskog gasa u EU

Francuska podržala ograničavanje cene ruskog gasa u EU

Francuska se zalagala za uvođenje maksimalnog nivoa cena za snabdevanje gasom iz Rusije za celu EU, navodi Politiko.

Brisel razvija radikalne mere za smanjenje cena energije. O ovim koracima će predstavnici EU razgovarati u sredu pre hitnog sastanka ministara energetike u petak.

Prema dokumentima do kojih je ova publikacija došla, predlozi uključuju ograničenja cena za ruski gas, nova merila za određivanje cena gasa širom EU i distribuciju gasa zemljama kojima je potreban u slučaju vanredne situacije.

„Ako komisija odluči da uvede gornju cenu prirodnog gasa koji se kupuje gasovodima iz Rusije, Francuska bi podržala takvu meru“, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron posle telefonskog razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Lorens Bun, državni sekretar za evropska pitanja u francuskoj vladi, rekao je za izdanje da se moraju preduzeti mere da se odgovori na rusku agresiju.

„Kao kontraofanzivu, mi Evropljani moramo da zaustavimo manipulaciju ruskim tržištem. To je isto kao kada vidite da cena akcija pada nakon loših vesti i morate da obustavite trgovanje. Francuska je davala ove ponude u prošlosti, drugi jesu i oni će verovatno biti na sastanku Saveta u petak“, rekao je Bun.

Ona je dodala da su strahovi od tržišne intervencije pogrešni. Na tržištu gasa još uvek nema likvidnosti.

Bun je naglasio da sve nove mere treba da budu „privremene“ – mogle bi da budu uvedene „na šest meseci“ i „eventualno produžene za još šest meseci“.

Prema pisanju medija, Evropska komisija je identifikovala dva moguća instrumenta za ograničavanje veleprodajnih cena gasa kao odgovor na pad isporuka ruskog gasa Evropi.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je 2. septembra da je došlo vreme da se ograniče cene ruskog gasovodnog gasa ka Evropi.