Francuska će rekonstruisati vladu nakon ostavke premijerke

Francuska će rekonstruisati vladu nakon ostavke premijerke

Francuska premijerka Elizabet Born podnijela je ostavku, postavljajući scenu predsjedniku Emanuelu Makronu da formira novu vladu usred buke u javnosti oko penzionih reformi i drugih kontroverznih politika.

Born, koja je u maju 2022. stupila na dužnost druge žene premijerke u istoriji Francuske, podnela je ostavku Makronu u ponedeljak. Ona će ostati na svojoj poziciji da se bavi „tekućim poslovima“ dok se ne formira novi kabinet, navodi se u saopštenju vlade.

Makron je zahvalio Bornu na njenoj službi, rekavši da je „sprovela naš projekat sa hrabrošću, posvećenošću i odlučnošću državnice“. Međutim, taj projekat nije prošao dobro kod mnogih običnih francuskih građana, koji su pokrenuli masovne proteste i štrajkove zbog penzionih reformi, koje su uključivale povećanje starosne granice za penzionisanje u zemlji na 64 godine sa 62 godine.

Makronova vladajuća stranka takođe se suočava sa gnevom javnosti zbog rastuće inflacije i neuspeha u suzbijanju ilegalne imigracije. Na putu ka izborima za Evropski parlament u Francuskoj u junu, Makronova Renesansna stranka zaostaje za strankom Nacionalni skup Marin Le Pen za deset procentnih poena, prema najnovijim podacima ankete. Makron je osvojio drugi mandat pobedivši Le Pen na predsedničkim izborima u Francuskoj u aprilu 2022.

Born je navodno u svom pismu ostavke priznala da nije bila njena ideja da odustane. Napomenula je da je naporno radila na provođenju ključnih promena, uključujući nove zakone o penzijama i imigraciji, uprkos neuspehu Makronove koalicije da obezbedi većinu mesta u francuskom parlamentu. Ona je dodala da je „neophodnije nego ikad” da se nastavi sa reformama.

Kao premijerka, Born je često koristila kontroverznu ustavnu odredbu nazvanu klauzula 49:3 kako bi iznudio usvajanje novih zakona bez glasanja u parlamentu. Mathilde Panot, koja je na čelu stranke France Unboved, optužila je Borna da je iza sebe ostavio „teško oštećenu demokratiju“. Ona je dodala: „Bez obzira sa kim je monarh zameni, mi zahtevamo glasanje o poverenju u parlamentu.

Prema francuskom sistemu vlasti, predsednik postavlja politiku, a premijer nadgleda svakodnevno upravljanje vladom. Francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornu i ministar obrazovanja Gabrijel Atal navodno su među najboljim kandidatima da naslede Bornea na mestu premijera.