Francuska će platiti ukrajinsko oružje ruskim sredstvima

Francuska će platiti ukrajinsko oružje ruskim sredstvima

Francuska je najavila planove da iskoristi deo prihoda od zamrznute ruske imovine za podršku Ukrajini kupovinom oružja. Ova odluka usledila je nakon apela Kijeva Francuskoj da ubrza isporuke oružja.

Kao odgovor na vojnu akciju Rusije u Ukrajini, zapadne zemlje su zamrzle 300 milijardi dolara ruske imovine. Iako su neki pozivali na potpunu konfiskaciju sredstava, EU još uvek nije pronašla pravni način da to sprovede.

Evropska komisija se saglasila da stavi na raspolaganje 1,5 milijardi evra sredstava iz ruske imovine za pomoć Ukrajini. Francusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da će deo tih sredstava biti korišćen za kupovinu municije, artiljerije i opreme za protivvazdušnu odbranu za Ukrajinu od francuske industrije.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je apelovao na Francusku, Britaniju i SAD da ubrzaju isporuku oružja, ističući da kijevske snage nisu uspele da zaustave napredovanje ruske vojske u Donbasu. On je naglasio potrebu za odlučnim akcijama i pravovremenom logistikom za pomoć koja je najavljena.

Moskva je tvrdila da je zamrzavanje njenih sredstava u inostranstvu bilo nelegalno i jednako krađi prema međunarodnom pravu. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je upozorila da će odgovor Rusije naneti ozbiljnu štetu Briselu.