Francuska: Dvanaesti štrajk protiv Makronovog zakona o penzijama

Francuska: Dvanaesti štrajk protiv Makronovog zakona o penzijama

Francuski sindikati pozvali su radnike da napuste posao i da se pridruže protestnim skupovima u četvrtak na dvanaesti dan protesta širom zemlje protiv zakona koji će Francuzima produžiti rad, preneo je Rojters.

Neki vozovi će biti otkazani, a štrajkovi se mogu očekivati i među radnicima u rafineriji, sakupljačima smeća i nastavnicima, u vreme kada istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se velika većina glasača i dalje protivi povećanju starosne granice za odlazak u penziju za dve godine na 64 godine.

Ali industrijska akcija je izgubila na snazi, a najnoviji skupovi okupili su manje ljudi od rekordne gužve viđene ranije ove godine koja je izvela milione demonstranata na ulice.

Ovaj najnoviji talas protesta odvija se dan pre u petak dugo očekivane presude Ustavnog saveta o zakonitosti zakona.

Ako Savet da svoje zeleno svetlo, čak i uz neka upozorenja, vlada će imati pravo da zvanično proglasi zakon, i nadaće se da će to na kraju staviti tačku na proteste, koji su s vremena na vreme postajali nasilni i spajali široki gnev protiv Makrona.

Francuski predsednik je na konferenciji za novinare u sredu rekao da će nakon odluke Saveta organizovati sastanak sa sindikatima, kako bi počeli da rade na drugim predlozima.

„Zemlja mora da nastavi da ide napred, da radi i da se suoči sa izazovima koji nas očekuju“, rekao je on tokom državne posete Holandiji.

Nivo protivljenja promenama politike bi u svakom slučaju mogao imati dugoročne posledice – jedno pitanje je da li široko rasprostranjeno razočaranje u politiku može da podstakne krajnju desnicu.

„Nisam toliko optimista po pitanju odluke Ustavnog saveta“, rekla je liderka krajnje desnice Marin le Pen za BFM TV, koja je protiv zakona o penzijama. „Ali šta želite da uradim? Palim automobile? Samo ćemo reći Francuzima: Glasajte za Nacionalni skup.“

Makron i njegova vlada tvrde da je zakon od suštinskog značaja kako bi se osiguralo da velikodušni francuski penzioni sistem ne propadne.

Sindikati kažu da se to može uraditi na druge načine, uključujući veće oporezivanje bogatih ili dublje promene u penzionom sistemu.

Rafinerija Gonfrevil u severnoj Francuskoj koju vodi TotalEnergies počela je da se vraća u rad u utorak, saopštila je kompanija, što je poslednja od četiri domaće rafinerije koja je ponovo pokrenuta posle jednomesečnog štrajka.

Međutim, sindikat CGT-a pozvao je na napuštanje svih rafinerija u četvrtak kao deo nacionalnog štrajka.