Fon Der Lajen navodi cilj sankcija EU protiv Rusije

Fon Der Lajen navodi cilj sankcija EU protiv Rusije

Sankcije EU imaju za cilj da gurnu rusku ekonomiju u recesiju u godinama koje dolaze i liše zemlju ključnih tehnologija, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u obraćanju Svetskom ekonomskom forumu (VEF) u Davosu u utorak.

Evropski blok je uveo devet rundi sankcija Rusiji od početka sukoba u Ukrajini, ciljajući mnoge sektore privrede, uključujući energetiku, visokotehnološku, avijacijsku, bankarsku, rudarsku, automobilsku i druge industrije.

„Uveli smo najjače sankcije ikada, zbog kojih se ruska ekonomija suočava sa deceniju nazadovanja, a njena industrija nema modernih i kritičnih tehnologija“, rekla je fon der Lajen.

Najnovija ograničenja stupila su na snagu u decembru i uključuju nove kontrole izvoza i ograničenja na robu i tehnologiju dvostruke namene, zajedno sa proizvodima i tehnologijom koji bi mogli da se koriste u sektoru odbrane i bezbednosti. Mere su usmerene na ključne hemikalije, nervne agense, opremu za noćno osmatranje i radio-navigaciju, kao i na elektroniku i IT komponente.

Brisel sada radi na sledećoj grupi kazni, koje će navodno biti usmerene na rusku nuklearnu industriju i trgovinu dijamantima. Druge kazne koje EU žuri da simbolično primeni do 24. februara uključuju isključenje više ruskih banaka iz globalnog sistema za razmenu poruka SVIFT i zabranu više medija u zemlji.

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u utorak da ekonomija zemlje radi „mnogo bolje od onoga što su predviđali ne samo naši protivnici, već i mi sami“ i da je na putu dalje stabilizacije.