Ursula fon der Lajen: Podržavamo ujedinjeni Kipar i teritorijalni suverenitet

Ursula fon der Lajen: Podržavamo ujedinjeni Kipar i teritorijalni suverenitet

Reizabrana predsednica Evropske komisije (EK), Ursula fon der Lajen, izrazila je danas podršku za ujedinjenje Kipra i očuvanje teritorijalnog suvereniteta i integriteta ove države, koja je jedina podeljena članica Evropske unije.

„Danas, na ovu tragičnu 50. godišnjicu, i svaki dan, stojimo uz Kipar. Mi podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet. Kiprani zaslužuju da žive u ujedinjenoj zemlji u uslovima mira, koegzistencije, stabilnosti i prosperiteta“, objavila je Ursula fon der Lajen na društvenoj mreži X (bivši Tviter), povodom obeležavanja pet decenija od početka invazije Turske na sever Kipra.

Predsednica EK je naglasila da je kiparsko pitanje evropsko pitanje i da će EU nastaviti da pruža čvrstu podršku Kipru u naporima za ponovno ujedinjenje, u skladu sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Severni Kipar je otcepljena država koju priznaje samo Turska, a vodstvo kiparskih Turaka želi međunarodno priznanje.

U međuvremenu, turski predsednik Redžep Taip Erdogan prisustvovao je vojnoj paradi u severnoj Nikoziji povodom obeležavanja dana kada je Turska 1974. godine započela ofanzivu koja je dovela do podele Kipra po etničkoj pripadnosti. Erdogan je izjavio da jedinstveno državno rešenje za Kipar nije moguće.

„Smatramo da federalno rešenje nije moguće na Kipru. Nikome nije od koristi da kažemo kako nastavljamo pregovore tamo gde smo stali u Švajcarskoj pre mnogo godina“, rekao je Erdogan u samoproglašenoj Turskoj Republici Severni Kipar (TRSK).