Florida tuži Belu kuću zbog finansiranja vezanog za novi državni zakon o radu

Florida tuži Belu kuću zbog finansiranja vezanog za novi državni zakon o radu

Florida je u sredu tužila Bajdenovu administraciju, optužujući je da je zapretila da će uskratiti više od 800 miliona dolara sredstava za transportnu infrastrukturu zbog novog državnog zakona koji neki sindikati javnog sektora smatraju antiradničkom.

Potpisan od strane republikanskog guvernera Rona DeSantisa 9. maja, Senatski zakon 256 sprečava sindikate koji predstavljaju radnike u transportu, nastavnike i druge zaposlene u javnom sektoru da odbiju dažbine od plata, a umesto toga bi zaposleni morali da plaćaju članarine svojim sindikatima.

Druge odredbe zahtevaju da zaposleni koji žele sindikalno zastupanje potpišu formulare za ovlašćenje i zahtevaju od sindikata koji traže sertifikat kao agenti za pregovaranje da pokažu da najmanje 60% zaposlenih koji ispunjavaju uslove plaća članarinu.

Florida je rekla da Bela kuća uslovljava finansiranje transporta sporazumom države da ne sprovodi odredbe za koje ministarka za rad veruje da potkopavaju kolektivno pregovaranje.

Država je saopštila da „nema nameru da ukine kolektivna prava radnika u transportu“, ali da „ultimatum“ američkog Ministarstva rada treba da bude proglašen neustavnim.

Vršilac dužnosti sekretara za rad Džuli Su, sekretar za saobraćaj Pete Buttigieg i njihove odgovarajuće agencije su među optuženima.

Ministarstvo saobraćaja je saopštilo da ne može da razgovara o parnicama koje su u toku. Ministarstvo rada nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar.

„Florida je usvojila zakone kako bi zaštitila radnike od snažnog naoružanja sindikata“, rekla je republički državni tužilac Ešli Mudi u saopštenju. „Odbijamo se od ovog prekoračenja da bismo zaštitili autonomiju naše države i radnike Floride.

Zakon izuzima sindikate koji predstavljaju policajce, vatrogasce i popravne službenike.

To je brzo izazvalo parnice, uključujući tužbu koju je podnelo Udruženje za obrazovanje Floride istog dana kada je DeSantis potpisao.

DeSantis zaostaje za Donaldom Trampom u trci za republikansku predsedničku nominaciju 2024. Bajden je demokrata.