Finska premijerka Marin priznaje poraz, desničarski NCP pobeđuje na izborima

Finska premijerka Marin priznaje poraz, desničarski NCP pobeđuje na izborima

Finska levičarska premijerka Sana Marin priznala je poraz u nedelju na parlamentarnim izborima u nordijskoj zemlji, pošto je opoziciona desničarska Nacionalna koaliciona partija (NCP) odnela pobedu u žestokom nadmetanju, preneo je Rojters.

Očekivalo se da će pro-poslovni NCP osvojiti 48 od 200 mesta u parlamentu, za dlaku ispred nacionalističke Finske partije sa 46 mesta i Marinovih socijaldemokrata sa 43 mesta, pokazuju izborni podaci ministarstva pravde sa svim prebrojanim listićima.

„Dobili smo najveći mandat“, rekao je lider NCP-a Petteri Orpo u govoru sledbenicima, obećavajući da će „popraviti Finsku“ i njenu ekonomiju.

On će dobiti prvu priliku da formira koaliciju kako bi dobio većinu u parlamentu pošto se očekivalo da će Marinova era kao premijera završiti.

„Dobili smo podršku, dobili smo više mesta (u parlamentu). To je odlično dostignuće, čak i ako danas nismo završili prvi“, rekao je premijer u obraćanju članovima stranke.

Marin, 37, najmlađu premijerku na svetu kada je preuzela dužnost 2019. godine, obožavaoci širom sveta smatraju milenijumskim uzorom novim progresivnim liderima, ali se kod kuće suočila sa kritikama zbog svojih partija i javne potrošnje njene vlade.

Iako je i dalje veoma popularna među mnogim Fincima, posebno mladim umerenim, ona se protivila nekim konzervativcima raskošnim trošenjem na penzije i obrazovanje koje smatraju nedovoljno štedljivim.

NCP je prednjačio u anketama skoro dve godine, iako se njegovo vođstvo istopilo poslednjih meseci. Obećao je da će obuzdati potrošnju i zaustaviti rast javnog duga, koji je dostigao nešto više od 70 odsto BDP-a od kada je Marin preuzeo dužnost 2019. godine.

Orpo je optužio Marina da narušava ekonomsku otpornost Finske u trenutku kada je evropska energetska kriza, izazvana ruskim ratom u Ukrajini, teško pogodila zemlju i troškovi života porasli.

Orpo je rekao da će pregovarati sa svim grupama da dobije većinu u parlamentu, dok je Marin rekla da njeni socijaldemokrati mogu vladati sa NCP, ali neće ići u vladu sa Finskom partijom.

Marin je nazvao Finsku partiju „otvoreno rasističkom“ tokom debate u januaru – optužba koju je nacionalistička grupa odbacila.

Glavni cilj Finske partije je da smanji ono što je lider Riika Pura nazvao „štetnom“ imigracijom iz zemalja u razvoju van Evropske unije. Takođe poziva na politiku štednje za suzbijanje deficita potrošnje, stav koji deli sa NCP.

Najznačajniji od Marininih spoljnopolitičkih postupaka bio je njen pritisak, zajedno sa predsednikom Saulijem Niinistom, da zemlja napravi preokret u politici tražeći članstvo u NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Taj proces je sada skoro završen, a očekuje se da će se Helsinki pridružiti u roku od nekoliko dana nakon što je svih 30 članica Zapadnog odbrambenog saveza odobrilo pristupanje.