Finska desničarska opozicija vodi u anketama uoči izbora

Finska desničarska opozicija vodi u anketama uoči izbora

Finska desničarska opoziciona Nacionalna koaliciona partija imala je malo vođstvo među biračima uoči izbora za parlament 2. aprila, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja koje je objavio dnevnik Helsingin Sanomat u utorak, piše Rojters.

Suočena s recesijom i rastućom inflacijom potrošačkih cijena, premijerka Sanna Marin bori se da ostane na vlasti, a njena lijevo orijentirana Socijaldemokratska partija (SDP) izjednačena je na drugom mjestu u anketi.

Fiskalno konzervativna Nacionalna koalicija bila je na putu da postane najveća grupa sa podrškom od 20,8 odsto, u odnosu na 17 odsto pre četiri godine, prema anketi Kantar Public od 13. februara do 17. marta od 2.584 glasača, jednoj od nekoliko anketa objavljenih ove godine.

Marinov SDP i nacionalistička Finska partija su u međuvremenu imali 19,3 odsto svaki, što je povećanje od 1,6 procentnih poena za prvu i 1,8 poena za drugu od 2019.

Sa čak 10 partija trenutno zastupljenih u parlamentu, konačno formiranje vlade verovatno će biti predmet postizbornih koalicionih pregovora koji će trajati nedeljama.

SDP, koji vlada na čelu petostranačke koalicije, vodi kampanju na osnovu obećanja da će poboljšati javne usluge, a posebno potrošiti više na nacionalnu zdravstvenu zaštitu, uključujući i ruralne dijelove Finske.

Opozicioni lideri Petteri Orpo iz Nacionalne koalicije i Riika Pura iz Finske partije u međuvremenu optužuju Marinovu vladu za raskošnu javnu potrošnju i pozivaju na fiskalnu štednju kako bi se obnovile finansije vlade.

Podstaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu, Finska je prošle godine prekinula deceniju odbrambene i bezbednosne politike kada je podnela zahtev za članstvo u vojnom savezu NATO-a, što je potez koji su podržali skoro svi članovi parlamenta.

Turska i Mađarska, jedine zemlje članice NATO-a koje tek treba da formalno potvrde članstvo Finske, signalizirale su da to planiraju da učine u narednim nedeljama.