Finska će bez Švedske postati članica NATO-a

Finska će bez Švedske postati članica NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uveren je da će završiti proces pristupanja Finske Alijansi ako njen protokol bude ratifikovan bez odluke o Švedskoj, ali uverava svoju spremnost da zaštiti obe zemlje, prenosi „Evropska pravda”.

Stoltenberg je podsetio da su dve severnoevropske zemlje, Švedska i Finska, podnele zahtev za članstvo u NATO-u i da je Alijansa podržala njihov zajednički ulazak. „Mi smo sa strane NATO-a kao organizacije uradili sve što smo morali“, objasnio je on, podsećajući da se ratifikacija pristupnih protokola trenutno odlaže zbog izostanka odluka Turske, koja blokira širenje, kao i od strane Mađarske, koja obećava da će proces završiti najkasnije do Turske.

Jens Stoltenberg je priznao da samo pristupanje Finske bez Švedske može da se završi ratifikacijom – Turska je takvu spremnost već izjavila.

„Ako se ratifikuje jedan protokol, Finska će postati članica NATO-a“, objasnio je generalni sekretar, uprkos tome što Finci javno traže da se Turska pridruži zajedno sa Švedskom.

Međutim, Stoltenberg smatra da će Alijansa biti spremna da ih zaštiti i pre nego što pristup ovih država, uključujući i Švedsku, bude završen.

„Oni su već mnogo više integrisani u NATO, oni, kao pozvani u članstvo, učestvuju u radu vojnog komiteta NATO-a. Vojna dejstva protiv Švedske i Finske, na koja bi NATO ostala bez odgovora, su nemoguća“, uveravao je generalni sekretar. ističući, međutim, da je prioritet da se završi puno pristupanje obe države.

Finska zbog odlaganja ulaska u NATO još nije poslala tenkove Leopard u Ukrajinu.