Evropski zakonodavci pozivaju na napuštanje ruske energije

Evropski zakonodavci pozivaju na napuštanje ruske energije

Zaustavljanje kupovine ruskog gasa preko gasovoda Severni tok 1 bilo bi razumno da je dogovoreno na evropskom nivou, rekao je Fabijan Molina, član švajcarskog parlamenta, prenosi Ukrinform pozivajući se na Guildhall.

„SP (Socijaldemokratska partija) Švajcarske je šokirana nezakonitim i brutalnim ratom agresije u Ukrajini i od izbijanja invazije uspešno vodi kampanju da Švajcarska usvoji sankcije EU, kao i predložila dodatne sankcije protiv onih koji su odgovorni za rata, kao što su zamrzavanje računa ili zabrana trgovine ruskim gasom i naftom u Švajcarskoj“, rekao je zakonodavac.

„Nacionalni savetnik SP Jon Pult takođe je pozvao Švajcarsku da prestane da kupuje gas iz Severnog toka 2 već 2021. godine. Jasno je da Švajcarska takođe mora da se oslobodi fosilnih goriva u svom snabdevanju energijom što je pre moguće. Međutim, bojkot gasa iz Severnog toka 1 ima smisla samo ako se koordinira na evropskom nivou“, dodao je poslanik.

Član Evropskog parlamenta Rajnhard Butikofer (Nemačka) deli stav o potrebi EU da napusti rusku energiju.

„Zalažem se za prekid evropske zavisnosti od ruske fosilne energije“, rekao je on. „Moja zemlja će to učiniti korak po korak.

Ranije je zvaničnik nemačkog ministarstva ekonomije primetio da su potrebni „nacionalni napori“ da Nemačka postigne energetsku nezavisnost od Rusije – kako na nacionalnom, tako i na državnom i lokalnom nivou, uključujući nivoe preduzeća i domaćinstava. U 2024. realno je da se potrošnja ruskog gasa spusti na 10%.