Evropski parlament zabrinut zbog ograničenja odlaska poslanika u inostranstvo

Evropski parlament zabrinut zbog ograničenja odlaska poslanika u inostranstvo

Evropski parlament je u rezoluciji usvojenoj dan ranije o potrebi podrške Ukrajini izrazio zabrinutost zbog ograničenja putovanja u inostranstvo ukrajinskih poslanika, posebno opozicije, prenosi „Evropska istina“.

U paragrafu 42 rezolucije se navodi da parlament „izražava zabrinutost zbog ograničenja inostranih putovanja poslanika Vrhovne rade Ukrajine“.

U Evropskom parlamentu smatraju da se to može smatrati neselektivnim ograničavanjem političke aktivnosti izabranih narodnih poslanika, posebno onih koji predstavljaju opoziciju.

U parlamentu su uvereni da se tokom rata „ne može zanemariti svaki politički resurs koji može da predstavlja stvar Ukrajine na bilo kom međunarodnom forumu”.

Podsetimo, evropski komesar za proširenje Oliver Vargej objavio je 29. februara pismo lidera frakcije „Evropska solidarnost” Petra Porošenka koji je od njega tražio da utiče na vladu Ukrajine i prekine sa „diskriminatorskom praksom”. „zabrana boravka u inostranstvu.

Potpredsednica Vlade za evropske i evroatlantske integracije Olga Stefanišina optužila je Porošenka da je svojim pismom evropskom komesaru pokušao da poremeti evropske integracije.

Poslednjih meseci bilo je nekoliko visokih skandala u kojima poslanici opozicije ne smeju da prisustvuju sastancima sa međunarodnim partnerima, a ova tema je privukla pažnju medija.