Evropski parlament će izglasati priznanje Rusije za državnog sponzora terorizma

Evropski parlament će izglasati priznanje Rusije za državnog sponzora terorizma

Evropski parlament odobrio je zahtev grupe evropskih konzervativaca i reformista da se na dnevni red plenarnih sednica uvrsti rasprava o priznavanju Ruske Federacije kao državnog sponzora terorizma.

Kako prenosi „Evropska istina“, ovo je u ponedeljak u komentaru PAP rekao poslanik u Evropskom parlamentu iz Poljske Bogdan Žonca.

Tokom glasanja, 201 poslanik podržao je uvrštavanje rezolucije u raspravu, 99 je bilo protiv, a još 61 je bio uzdržan.

„Drago nam je što će se diskusija održati i što ćemo u novembru glasati za ovu rezoluciju, koja će nam omogućiti da predstavimo pravi odnos Rusije i EU i pokažemo varvarstvo Putina i njegovog okruženja, kao i onih iz Zapadna Evropa koja posluje sa njim“, prokomentarisao je Žonec.

Očekuje se da će rezolucija biti razmatrana i stavljena na glasanje u Evropskom parlamentu tokom sednice od 21. do 24. novembra.

Ukrajina zahteva od SAD da Rusija prizna status države sponzora terorizma. O tome se detaljno govori u intervjuu Oksane Markarova, ambasadora Ukrajine u SAD.

Osim toga, u avgustu je Sejm Letonije priznao Rusiju kao državnog sponzora terorizma, au Estoniji je stavljena na glasanje odgovarajuća rezolucija.