Borel: EU želi da „posebne grupe“ Rusa i dalje dobijaju vize

Borel: EU želi da „posebne grupe“ Rusa i dalje dobijaju vize

EU će nastaviti da izdaje vize „određenim grupama“ Rusa, rekao je u sredu visoki diplomata bloka Žozep Borel. Zvaničnik je to rekao na konferenciji za novinare nakon što su ministri spoljnih poslova EU odlučili da u potpunosti suspenduju sporazum sa Moskvom koji je dozvolio Rusiji građani da apliciraju za vize EU po pojednostavljenoj proceduri.

„Postoji opšte razumevanje da će to omogućiti da se vize daju na individualnoj osnovi [nakon] detaljne procene svakog pojedinačnog slučaja, a posebno za određene grupe ljudi“, rekao je Borel.

Diplomata nije izneo tačne detalje o konkretnim grupama o kojima je reč, signalizirajući, međutim, da će vize biti izdavane prvenstveno protivnicima aktuelnog političkog rukovodstva Rusije.

„Ne želimo da se odrežemo od onih Rusa koji su protiv rata u Ukrajini. Ne želimo da se isečemo iz ruskog civilnog društva“, rekao je on.

Borel nije dao nikakav vremenski okvir kada će tačno biti suspendovan vizni sporazum sa Rusijom. Taj potez predstavlja korak naprijed u politici EU usred tekućeg sukoba između Rusije i Ukrajine, pošto je blok ranije suspendovao izdavanje viza samo određenim ruskim pojedincima, rekao je on.

„Do sada je bio delimično suspendovan za posebne kolektive, grupe ljudi – zvaničnike, preduzetnike – a sada je potpuno suspendovan“, rekao je Borel. „To znači da će značajno smanjiti broj novih viza koje izdaju države članice EU. [Proces] će biti teži, biće duži. I shodno tome, broj novih viza će biti značajno smanjen.