EU upozorava na eskalaciju spora između Srbije i Kosova

EU upozorava na eskalaciju spora između Srbije i Kosova

BRISEL/BEOGRAD – Evropska unija je u ponedeljak upozorila na „eskalaciju i nasilje” nakon što hitni razgovori između Kosova i Srbije nisu uspeli da reše njihov dugogodišnji spor oko registarskih oznaka automobila koje koristi etnička srpska manjina na Kosovu, preneo je Rojters.

„Posle mnogo sati razgovora… dve strane se danas nisu složile oko rešenja“, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel u izjavi medijima.

„Mislim da postoji važna odgovornost na stranama oba lidera za neuspeh današnjih pregovora i za bilo kakvu eskalaciju i nasilje do kojih bi moglo doći na terenu u narednim danima.

Borel je kasnije o tome razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji je u tvitu rekao da su mirovne snage na Kosovu predvođene NATO-om „budne“.

„Sada je vreme za odgovornost i pragmatična rešenja. Eskalacija se mora izbeći“, rekao je on.

Kosovo je ove godine pokušalo da zahteva od svoje srpske manjine da promeni svoje stare automobilske tablice koje datiraju pre 1999. godine kada je Kosovo još uvek bilo deo Srbije.

Ovaj potez naišao je na snažan i ponekad nasilan otpor Srba koji žive u severnom delu zemlje, ali je Kosovo saopštilo da će od utorka početi da izriče kazne.

Borel je rekao da je predlog EU mogao da izbegne povećanje tenzija, ali predlog, koji je prihvatio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nije prihvatio kosovski premijer Aljbin Kurti.

Borel je rekao da će obavestiti zemlje članice EU o „nepoštovanju njihovih međunarodnopravnih obaveza“ od strane dve zemlje i upozorio da, s obzirom na njihovu posvećenost pridruživanju bloku, treba da postupe u skladu sa tim.

Srpska strana je bila potpuno konstruktivna i prihvatali smo tekstove koji su menjani 10 puta, ali albanska nije htela ništa da prihvati, ni na trenutak, uvek bi dodali nešto što očigledno nije bilo moguće“, rekao je Vučić novinarima. posle sastanka.

Kurti je rekao da je spreman da održava dalje sastanke radi normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a ne samo da se bavi jednim pitanjem.

„Ne možemo biti neodgovorni i ne tretirati aktuelna pitanja… Ne možemo da se pretvorimo u državne lidere koji se bave samo automobilskim tablicama i ne razgovaraju kako da normalizuju svoje odnose“, rekao je on novinarima u Briselu.

Govoreći u Beogradu posle sastanka u Briselu, Vučić je rekao da će se sastati sa kosovskim Srbima u ponedeljak kasno kako bi ih zamolio da ostanu mirni.

Nedavno smo dobili najnovije obaveštajne podatke, situacija je veoma teška i na ivici je sukoba“, rekao je Vučić novinarima. „Učinićemo sve da sačuvamo mir.

On je takođe rekao da će Srbija prestati da izdaje i obnavlja sopstvene automobilske tablice za sever Kosova.

Spor oko registarskih tablica skoro dve godine podstiče tenzije između Srbije i njene bivše otcepljene pokrajine, koja je proglasila nezavisnost 2008. godine i u kojoj živi srpska manjina na severu koju podržava Beograd.

Oko 50.000 etničkih Srba koji tamo žive odbijaju da priznaju vlast Prištine i još uvek sebe smatraju delom Srbije.

Stotine policajaca, sudija, tužilaca i drugih državnih radnika iz redova srpske manjine dalo je otkaz ovog meseca nakon što je vlada u Prištini donela odluku da lokalni Srbi konačno moraju da zamene tablice automobila koje su izdale opštinske vlasti Srba na severu Kosova lojalne Beogradu, kosovskim državnim.

Borel je pozvao Kosovo da odmah obustavi preregistraciju vozila na severu Kosova i zatražio od Srbije da obustavi izdavanje novih registarskih tablica, omogućavajući obema stranama „prostor i vreme“ da pronađu rešenje.