EU traži od članica predloge kako da ublaže pravila o državnoj pomoći

EU traži od članica predloge kako da ublaže pravila o državnoj pomoći

BRISEL – Evropska komisija je u petak zatražila od država članica da daju doprinos do 25. januara u vezi sa predlozima za ublažavanje pravila o državnoj pomoći, pošto blok razmatra mere da spreči da Sjedinjene Države privuku investicije svojim paketom subvencija za zelenu energiju .

„Potreban nam je snažan evropski odgovor“, rekla je potpredsednica Komisije Margrete Vestager u pismu upućenom državama članicama i koje je Rojters video.

Blok od 27 zemalja strahuje da bi vašingtonski Zakon o smanjenju inflacije (IRA) vredan 430 milijardi dolara (400 milijardi evra) sa svojim izdašnim poreskim olakšicama mogao odvući kompanije iz EU i staviti u nepovoljan položaj evropske kompanije, od proizvođača automobila do proizvođača zelene tehnologije.

U decembru je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da će EU prilagoditi svoja pravila o državnoj pomoći kako bi sprečila egzodus investicija izazvan paketom SAD.

Vestager je rekla da je Komisija već uradila mnogo i odobrila 672 milijarde evra državne pomoći u okviru kriznog mehanizma usvojenog nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Više od dve trećine novca prijavile su EU Nemačka (53 odsto) i Francuska (24 odsto), navela je ona, a zatim Italija sa preko 7 odsto.

Vestager je u svom pismu predložila izmene postojećeg kriznog mehanizma, poput lakšeg izračunavanja iznosa pomoći i bržeg odobravanja.

„Predlažem da se proširi obim postojećih pojednostavljenih odredbi kako bi se pokrile sve tehnologije obnovljive energije i da se državama članicama daju jednostavnije opcije da kvantifikuju koliko pomoći mogu da daju svakom projektu“, napisala je ona.

Vestager je takođe preporučila stvaranje mogućnosti za pomoć protiv preseljenja za zelene investicije u strateškim sektorima.

„Predviđam posebne odredbe za podršku novim investicijama u proizvodne pogone, uključujući i poreske olakšice“, napisala je ona u svom pismu.

„Ove nove odredbe imaju za cilj da se suprotstave riziku da bi investicije mogle biti nepravedno preusmerene u treće zemlje van Evrope.

Ova pomoć treba da bude vremenski ograničena, usmerena na one sektore u kojima takav rizik zaista postoji, i proporcionalna u smislu iznosa pomoći, dodala je Vestager.