Orban: EU „silovala” Mađarsku i Poljsku

Orban: EU „silovala” Mađarsku i Poljsku

EU je legalno „silovala“ Mađarsku i Poljsku prisiljavanjem na sporazum koji će primorati zemlje članice da prihvate kvote ilegalnih imigranata, izjavio je u petak mađarski premijer Viktor Orban. On je dodao da Mađarska neće praviti kompromis sa Briselom oko takvog aranžmana.

„Nema šanse da se postigne bilo kakav kompromis i dogovor o migracijama“, rekao je Orban novinarima uoči sastanka o liderima EU u Španiji. „Politički, to je nemoguće.“

„Zato što smo pravno, kako da kažem, silovani. Dakle, ako ste zakonski silovani, primorani da prihvatite nešto što vam se ne sviđa, kako biste želeli da napravite kompromis? To je nemoguće!“

Ambasadori EU složili su se u sredu oko značajnog pakta o migraciji. Sporazumom će se ilegalni imigranti – od kojih većina sleti u Italiju i Grčku nakon što pređu Sredozemno more – transportovati u druge zemlje EU na osnovu kvota. Iako omogućava da se migranti duže drže u centrima za obradu na spoljnim granicama EU, takođe omogućava brzo praćenje zahteva za azil u vremenima „krize“.

Mađarska i Poljska su glasale protiv pakta, dok su Austrija, Slovačka i Češka bile uzdržane.

Prethodni pokušaji Brisela da uvede migrantske kvote takođe su naišli na otpor u Budimpešti i Varšavi. Evropski sud pravde presudio je 2020. da su i jedni i drugi prekršili zakon EU odbijajući da uzmu jednog migranta od 160.000 preseljenih tokom migrantske krize 2015. godine.

Novi sporazum će verovatno biti čvršće primenjivan, pošto će ministri EU u junu glasati o kažnjavanju država članica sa 20.000 evra (21.170 dolara) za svakog migranta kojeg odbiju da prime u okviru šeme relokacije. Ova odredba je ušla u sporazum potpisan u sredu.

„Oni žele da silom premeste migrante u Mađarsku“, rekao je Orban u junu. „Ovo je neprihvatljivo, oni žele da nasilno pretvore Mađarsku u migrantsku zemlju.

Poljska „odlučno odbacuje“ migracioni pakt, rekao je premijer Mateuš Moravjecki novinarima uoči sastanka u petak, navodeći da je protivljenje njegove vlade imigraciji van EU „prvo i najvažnije pitanje bezbednosti naše zemlje“.

Evropska komesarka Ilva Johansson objavila je prošle nedelje da je 250.000 ljudi ilegalno ušlo u EU 2023. godine, od kojih je oko polovina u Italiju stigla morskim putem. Ovo je najveći broj ilegalnih ulazaka u godinu dana od vrhunca krize 2015. godine.

Sa pojedinačnim državama koje se sukobljavaju oko priliva – poslednji put kada je Italija osudila Nemačku za finansiranje „spasilačkih“ brodova koji prevoze migrante do njenih obala – visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel upozorio je prošlog meseca da bi pitanje imigracije „moglo da bude sila raspada za evropsku Unija.“