EU potvrdila sastanak lidera Azerbejdžana i Jermenije 14. maja

EU potvrdila sastanak lidera Azerbejdžana i Jermenije 14. maja

Savet Evropske unije potvrdio je u ponedeljak uveče sastanak predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i premijera Jermenije Nikola Pašinjana u nedelju, 14. maja, uz učešće predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, prenosi „Evropska istina“.

U Briselu će biti održan trojni sastanak lidera Azerbejdžana, Jermenije i Saveta Evrope „sa ciljem daljeg razvoja napora EU u cilju jačanja stabilnosti na Južnom Kavkazu i normalizacije odnosa između dve zemlje“, saopštio je Savet EU.

Nakon toga, Alijev i Pašinjan su se dogovorili da nastave dijalog na marginama predstojećeg samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu 1. juna 2023. zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Osim toga, Mišel je predložio održavanje sastanka lidera Jermenije, Azerbejdžana, Francuske i Nemačke po drugi put na marginama sledećeg samita Evropske političke zajednice u Granadi, Španija, u oktobru 2023.

„Lideri su se takođe dogovorili da nastave trilateralne sastanke u Briselu onoliko često koliko bude potrebno kako bi se razgovaralo o aktuelnim dešavanjima na terenu i stalnim pitanjima na dnevnom redu briselskih sastanaka“, dodaje Savet Evropske unije.

Samit Azerbejdžana i Jermenije u Briselu biće prvi od februara ove godine, kada su se lideri obe zemlje sastali na marginama Minhenske bezbednosne konferencije.

Poslednji razgovori Jerevana i Bakua u pokušaju normalizacije odnosa održani su u Vašingtonu 30. aprila na nivou ministara spoljnih poslova.