EU odbacuje zabranu isporuke ruske sirove nafte

EU odbacuje zabranu isporuke ruske sirove nafte

Brisel je odlučio da otkaže planove za zabranu brodovima u vlasništvu članica EU da premeštaju rusku sirovu naftu u zemlje treće strane, pokazuju dokumenti koje je Blumberg video. Međutim, zabrana osiguranja ruskih tankera se navodno još uvek razmatra. Ako se usvoji, ovo bi moglo predstavljati efikasnu barijeru za izvoz nafte iz zemlje pogođene sankcijama.

Zabrani transporta ruske sirove nafte, koja je predložena kao deo šestog paketa sankcija EU zbog vojne operacije Moskve u Ukrajini, navodno se usprotivila Grčka, čija se ekonomija u velikoj meri oslanja na brodarstvo, rekli su medijima ljudi koji su upoznati sa tim.

Ako se usvoji, ovaj korak bi efektivno umanjio izvoz ruske sirove nafte, pošto Grčka ima preko četvrtine svetskih tankera za naftu po kapacitetu.

Zemlje EU još uvek raspravljaju o šestom paketu, a diplomate nastoje da prevaziđu prigovore Mađarske na predloženu zabranu ruske nafte. Nisu uspeli da postignu dogovor tokom vikenda.

Prošle nedelje, blok je predložio reviziju embarga na naftu kako bi se konačno usaglasila zabrana. Očekuje se da će ta mjera dati nekoliko država članica, uključujući Mađarsku, Slovačku i Češku Republiku, dodatno vrijeme da se pridržavaju mjere.