EU: Nastavljamo da podržavamo Ukrajinu naoružanjem

EU: Nastavljamo da podržavamo Ukrajinu naoružanjem

Blok želi da se rat završi, ali „ni na koji način“, kaže šef diplomatije EU Žozep Borel.

Visoki diplomata EU Žozep Borel rekao je da blok šalje oružje Ukrajini kako se sukob sa Rusijom ne bi završio porazom Kijeva.

„Želimo da se to završi što je pre moguće, ali ni na koji način“, rekao je Borel Evropskom parlamentu u sredu.

„Jer ako ćemo imati uništenu zemlju koja je teritorijalno raskomadana i neutralisana, sa milionima ljudi u izbeglištvu i milionima mrtvih, onda ne, ne želimo da se ovaj rat završi ovako.

„Zato moramo da nastavimo da naoružavamo Ukrajinu… Više oružja, to Ukrajinci očekuju od nas i to mi radimo“, rekao je Borel.

Borel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen otputovaće ove nedelje u Kijev, navodi Brisel. EU je prošlog meseca saopštila da je udvostručila vojnu pomoć bloka Ukrajini na milijardu evra (1,1 milijardu dolara).

Pozivi da se Kijevu pošalje još oružja pojačani su nakon što je Ukrajina optužila Rusiju da je počinila ratne zločine u gradu Buča, u blizini Kijeva. Rusija, čije su trupe prošle nedelje napustile to područje, negirala je da su njeni vojnici ubijali civile u Buči i drugde, i insistirala je da Kijev vodi kampanju dezinformacija kako bi obmanuo javnost.

Moskva je napala svoju susednu državu nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO, vojni blok koji predvode SAD. Kijev kaže da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da planira da silom ponovo zauzme dva regiona.