Politico: EU može da uvede zakon o „stranim agentima“

Politico: EU može da uvede zakon o „stranim agentima“

Istraživanje koje je naručila EU moglo bi da signalizira da se Brisel sprema da uvede sopstveni zakon o stranim agentima, izvestio je u ponedeljak Politiko.

Rečeno je da su nevladine organizacije i konsultantske kuće „prestrašene“ zbog potencijalnog poteza, što bi moglo značiti da će morati da prijave svako strano finansiranje Evropskoj komisiji, navodi agencija.

Tri izvora su izjavila za Politico da Briselom kruži studija koju je uradila treća strana u ime Komisije i traži od neprofitnih organizacija da otkriju da li dobijaju bilo kakvo finansiranje izvan EU.

Prema izvorima, pitanje je nateralo neke grupe da se zabrinu da se odgovorom na njega „stvarno stavljaju na listu budućnosti“.

Studija je „vratila mnogo ljudi“, rekao je Nik Ajosa, šef politike i zastupanja Transparensi internešenela, nevladine organizacije registrovane u Nemačkoj osnovane sa ciljem da se bori protiv korupcije širom sveta. Grupa je povezana sa Fondacijama za otvoreno društvo – mrežom za davanje grantova koju je osnovao i kojom predsedava kontroverzni investitor i sponzor neoliberalnih ciljeva Džordž Soroš.

Ajosa je za Politiko rekao da je učestvovao u usmenom upitniku kao deo ankete i da „pitanja koja su vodila sugerišu da se procenjuje da li Transparensi internešenel predstavlja pretnju demokratiji“.

Studiju je naručila kancelarija potpredsjednice Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost Vere Jourova, koja je zadužena za razvoj takozvanog paketa „odbrana demokratije“, navodi se u izvještaju.

Taj zakon, koji ima za cilj da zaštiti ključne institucije EU od uticaja stranih aktera, obećala je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen tokom svog govora o stanju Unije u septembru. Očekuje se da će biti završen do kraja maja.

„Trening je nezgodan“ da EU radi na takvom zakonu, istakao je Politiko, podsećajući na nedavne proteste u Gruziji koja želi da postane članica EU.

Hiljade ljudi izašlo je na ulice glavnog grada Tbilisija nekoliko dana ranije u martu osuđujući nacrt zakona o stranim agentima. Opozicija, koja je okupila narod, okrivila je vladu za pokušaj usvajanja zakona u „ruskom stilu“, koji zahtevaju da se svaka grupa koja prima više od 20 odsto sredstava iz inostranstva registruje kao strani agent.

Brisel je u potpunosti stao na stranu demonstranata, a visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel opisao je sada napušteni zakon kao „veoma loš razvoj događaja za Gruziju i njen narod” i upozorio da je „to u suprotnosti sa navedenim ciljem Gruzije da se pridruži EU”.