EU menja svog ambasadora u Rusiji istovremeno sa SAD

EU menja svog ambasadora u Rusiji istovremeno sa SAD

Evropska unija menja svog ambasadora u Rusiji istovremeno sa SAD – završio je posao nemački diplomata Markus Ederer, prenosi „Evropska istina“.

Ederer je 2. septembra u intervjuu za RTVI objavio da je odlučio da napusti svoju funkciju. „Smirene duše napuštam svoju dužnost. Mislim da sam uradio šta sam mogao“, rekao je on.

Izvor ruske agencije TASS potvrdio je informaciju da je diplomata već napustio Rusku Federaciju. Njegovo mesto će u bliskoj budućnosti preuzeti diplomata iz Francuske.

„Planirana je promena šefa misije EU u Moskvi. Markus Ederer je napustio Rusiju, a u bliskoj budućnosti ovo mesto će popuniti bivši ambasador Francuske u Maleziji Rolan Galarag. Njegovo imenovanje na ovu funkciju odobrio je visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela u junu“, rekao je sagovornik ruske agencije.

Prema njegovim rečima, „EU ostaje pri svom stavu o potrebi da zadrži otvorene diplomatske kanale komunikacije sa Moskvom“ uprkos ratu u Ukrajini.

Ambasada SAD u Ruskoj Federaciji je 4. septembra saopštila da je američki ambasador Džon Salivan završio svoj posao šefa diplomatske misije SAD u Rusiji i da je napustio Moskvu.