EU ukazala na nedostatke u vladavini prava u Poljskoj i Mađarskoj

EU ukazala na nedostatke u vladavini prava u Poljskoj i Mađarskoj

Evropska komisija je u sredu objavila svoj četvrti godišnji izveštaj o vladavini prava, kritikujući Poljsku i Mađarsku zbog demokratskih deficita kojima su doprinele politike njihovih sadašnjih vlada, prenosi „Evropska istina“.

Izveštaj Evropske komisije konstatuje blago poboljšanje situacije u Poljskoj i Mađarskoj, ali i ističe nedostatke.

Poljska se posebno pominje u vezi sa reformom pravosuđa – pre svega nezavisnosti sudija i procedurom za imenovanje nekoliko sudija Vrhovnog suda. Pored toga, Evropska komisija je kritikovala Varšavu zbog dugih istraga sudija u vezi sa njihovim sudskim odlukama.

Prema Evropskoj komisiji, nedavno usvojeni zakon o istrazi uticaja Rusije izaziva „ozbiljnu bojazan da bi mogao da bude iskorišćen za uticaj na sposobnost pojedinaca da budu birani na javne funkcije“.

Od dvanaest preporuka koje je izvršno telo EU prošle godine dalo Poljskoj, u polovini je postignut „bez napretka” – od nezavisnosti pravosuđa do slobode medija i mera protiv korupcije.

Manje kritično, u izveštaju se pominje Mađarska, u kojoj je Evropska komisija konstatovala neke zakonodavne reforme, ali je ukazala na problem korupcije i problem nezavisnog rada novinara – tu „nije bilo nikakvih pomaka“.

U četvrtom godišnjem izveštaju EU o vladavini prava u njenih 27 država članica navodi se napredak u primeni oko dve trećine preporuka, ali se napominje da u nekim državama članicama i dalje ostaju sistemska pitanja koja izazivaju zabrinutost.

Poljska i Mađarska nedavno su se izjasnile protiv usvajanja novog migracionog pakta Evropske unije, ogorčene što je sporazum podržala kvalifikovana većina (najmanje 15 država članica koje predstavljaju 65% stanovništva EU), a ne jednoglasno, što bi omogućilo veto.