EU kritikovala Mađarsku zbog prebacivanja ambasade u Izraelu u Jerusalim

EU kritikovala Mađarsku zbog prebacivanja ambasade u Izraelu u Jerusalim

Evropska unija upozorila je Mađarsku da ne premešta svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, nakon medijskih izveštaja da bi se takav potez mogao dogoditi već sledećeg meseca, piše Politiko.

Portparol EU za spoljnu politiku Piter Stano rekao je da EU „ima dugogodišnji stav koji proizilazi iz Rezolucije 478 Saveta bezbednosti UN iz 1980. godine, koja poziva sve zemlje članice UN da povuku svoje ambasade i diplomatska predstavništva u Izraelu iz Jerusalima”.

Odluka Mađarske da premesti svoju diplomatsku misiju u Jerusalim biće prva za jednu državu članicu EU i rizikuje da potkopa dugoročni cilj EU o dve države za Izrael i Palestinu.

Orban je napravio korak u tom pravcu u martu 2019. godine, kada je preselio trgovinsko odeljenje mađarske misije u Izraelu u Jerusalim.

Ranije u petak, Zman Israel je izvestio da su izraelski i mađarski ministri spoljnih poslova Eli Koen i Peter Sijarto postigli sporazum o odlaganju poslednjih dana.

Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske odbilo je da potvrdi ili demantuje izveštaje izraelskih medija.

SAD su u maju 2018. preselile svoju izraelsku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, uprkos glasnim kritikama velike većine zemalja. Protesti protiv takve odluke Donalda Trampa doveli su do smrti najmanje 58 Palestinaca.