Fon der Lajen: EU će dobiti „komesara za odbranu“

Fon der Lajen: EU će dobiti „komesara za odbranu“

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen će imenovati posvećenog „komesara za odbranu“ ako zadrži svoju funkciju nakon izbora za EU ​​u junu, rekla je ona u subotu. Precizne dužnosti uloge su nejasne.

„Ako bih ja bila predsednik sledeće Evropske komisije, imala bih komesara za odbranu“, rekla je fon der Lajen na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. Stvaranje takvog posta bila bi „razumna“ odluka, dodala je ona.

Fon der Lajen i njenih 27 komesara ne biraju direktno evropski birači. Umesto toga, predsednika komisije imenuje Evropski savet, a odobrava ili odbija Evropski parlament. Ako se potvrdi, predsednik bira 27 komesara, obično po jednog iz svake države članice.

Sledeća komisija biće formirana dok Mađarska – čiji premijer ima antagonistički odnos sa Fon der Lajen – bude rotirajuće predsedništvo Savetom. Dok se predviđa porast desničarskih partija na parlamentarnim izborima u junu, Von der Lajenova centristička Evropska narodna partija (EPP) će verovatno ostati najveća frakcija u parlamentu sa 720 mesta.

EPP je podržala imenovanje komesara za odbranu. U nacrtu manifesta koji je Euractiv vidio prošlog mjeseca, stranka je navela da ko god da preuzme tu funkciju treba da bude zadužen da osigura da EU potroši 0,5% svog zajedničkog budžeta na odbranu i da jednak udio usmjeri na remont bolesne industrije oružja u bloku.

Fon der Lajen nije proširila ove odgovornosti, niti je sugerisala da li bi komesar za odbranu imao bilo kakav doprinos u celokupnoj vojnoj strategiji bloka, koju je Evropski savet prvi put odredio 2022.

Predsednik komisije je rekao da je „otvoreno“ pitanje koje nacionalnosti će dobiti tu funkciju. Međutim, ona je dodala da je „važno“ da istočnoevropljanin dobije dobar portfolio, a „ovo je dobar portfolio“.

Ranije ove nedelje, anonimni diplomata EU rekao je Politiku da su poljski ministar inostranih poslova Radoslav Sikorski i estonska premijerka Kaja Kalas vodeći kandidati za tu funkciju. Obojica glasno podržavaju Ukrajinu, a nemački mediji su u subotu izvestili da je Kalas navodno propustila šansu da zameni Jensa Stoltenberga na mestu generalnog sekretara NATO-a zbog njenog previše jastrebskog stava prema Rusiji.