EU bi trebalo da bude spremna da prihvati 10 novih članica

EU bi trebalo da bude spremna da prihvati 10 novih članica

Evropska unija mora da se pripremi za buduće proširenje koje bi moglo uključiti do deset novih članica, rekao je u četvrtak visoki diplomata bloka Žozep Borel, posle sastanka ministara spoljnih poslova EU u španskom gradu Toledu.

Ukrajina i zemlje Zapadnog Balkana su primarni kandidati za pristupanje EU, rekao je zvaničnik, dodajući da tekući sukob između Kijeva i Moskve nije sprečio takav razvoj događaja.

„Mislim da je rat u Ukrajini imao kolateralni efekat, a to je da se ubrza proces proširenja“, rekao je Borel novinarima posle sastanka. Dodao je da, iako bi proces učlanjenja i dalje u velikoj meri zavisio od toga da potencijalni kandidati ispune sve neophodne uslove, „dobro je imati politički cilj – horizont – … da damo politički podsticaj procesu.

„Da, i mi moramo biti spremni za proširenje koje bi moglo dodati još deset članica Evropskoj uniji“, rekao je on, ne navodeći nijednog od potencijalnih kandidata osim Ukrajine. Postavljanje „vremenskog cilja“ bi navodno pomoglo EU da „mobiliše našu energiju i energiju zemalja kandidata“, tvrdi Borel.

Ranije ove nedelje, Fajnenšel tajms je izvestio da se Brisel priprema za potencijalno proširenje pre 2030. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel navodno je planirao da predloži prijem novih država članica u bliskoj budućnosti, navodi list. FT je takođe rekao da je Mišel navodno nastojao da naglasi i važnost tajminga.

Očekuje se da će lideri EU održati sledeću diskusiju o proširenju početkom oktobra na samitu u španskom gradu Granadi. Tokom proteklih godina, Brisel je zvanično prihvatio Ukrajinu, Moldaviju i Albaniju kao zemlje kandidate. Razgovaralo se i o tome da li u dogledno vreme dozvoliti pridruživanje još osam drugih nacija.

Kijev je dobio status kandidata 2022. usred sukoba sa Moskvom. Ukrajinski zvaničnici su od tada insistirali na otvaranju pregovora o pristupanju što je pre moguće, po mogućnosti pre kraja 2023. Neke članice Evropske unije, uključujući Francusku, ranije su izjavile da Kijev ne treba da očekuje brz put ka članstvu.

Brisel je u februaru saopštio da je Ukrajina tek u „ranoj fazi priprema“ za sprovođenje politika EU u mnogim ključnim oblastima.