Makron upozorava: EU mora unaprediti konkurentnost da bi izbegla ekonomsko propadanje

Makron upozorava: EU mora unaprediti konkurentnost da bi izbegla ekonomsko propadanje

Francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je na potrebu da se ekonomija Evropske unije uskladi sa konkurentnošću Sjedinjenih Američkih Država i Kine kako bi izbegla mogućnost propadanja. Makron je istakao da EU zaostaje za ekonomskim uspesima Vašingtona i Pekinga te da je suočena sa ozbiljnim izazovima ukoliko ne unapredi svoje tržište i reši unutrašnje razlike.

U oceni stanja EU, Makron je istakao da je trenutna situacija veoma neizvesna i da je Unija na prekretnici svog postojanja. On je naglasio potrebu za reformama u regulativi i povećanju investicija kako bi se očuvala konkurentnost EU na globalnom tržištu.

Makron je takođe upozorio da će nedostatak hitnih reformi dovesti do potrebe za spasilačkim planom za EU u narednih pet do deset godina. Pozvao je zemlje članice da podrže poštene globalne trgovinske odnose i da Brisel završi paket finansijskih pravila bankarske unije.

Ove ocene francuskog predsednika usklađene su sa nedavnim izveštajem Marija Dragija o ekonomskoj konkurentnosti, gde se ističe potreba za značajnim godišnjim investicijama od oko 800 milijardi evra kako bi EU mogla da se takmiči sa SAD i Kinom.