Erdogan traži od švedske premijerke da razreši ministra

Erdogan traži od švedske premijerke da razreši ministra

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da švedska premijerka Magdalena Anderson treba da razreši ministra odbrane Petera Gultvista.

O tome, kako prenosi „Evropska istina“, piše Ekspresen, pozivajući se na izvore.

Kako navodi izdanje, Erdogan je podsetio švedsku vladu na Gultkvistov govor na jednoj zabavi od pre 10 godina, gde je pohvalio Radničku partiju Kurdistana i njenog lidera zatvorenika Abdulaha Odžalana.

Godine 2011. Gultkvist, tada poslanik socijaldemokrata, prisustvovao je zabavi u gradu Borlenž povodom obeležavanja 33. godišnjice PKK.

Zatim je rekao da je prisustvovao događaju jer je želeo da zaštiti Kurde. Posebno je želeo da pokaže podršku kurdskoj Partiji mira i demokratije, koja je od tada preimenovana u Partiju demokratskih regiona, u njenim nastojanjima da kurdski postane službeni jezik u Turskoj.

„Turska želi da Gultkvista bude uklonjen sa mesta ministra odbrane“, rekao je izvor Ekspresena, napominjući da je to pitanje pokrenuto tokom kontakata između švedske i turske vlade.

Kao što znate, Turska se jedina u NATO-u protivi pristupanju Švedske i Finske, koje je apliciralo sredinom maja. Zvanični zahtevi Ankare tiču se uglavnom odnosa Švedske prema Kurdima i turskoj opoziciji, kao i embarga na oružje.

Turska je takođe saopštila da je navodno pronašla švedsko oružje u borcima Kurdistanske radničke partije, što Švedska poriče.

Nezvanično se saznaje da se predsednik Redžep Tajip Erdogan, svojim vetom na članstvo Finske i Švedske u NATO-u, nada da će dobiti neke ustupke od SAD u prodaji aviona i sankcijama uvedenim Turskoj za kupovinu ruskih S-400.