Erdogan: Održavati odnose na osnovu poštovanja interesa

Erdogan: Održavati odnose na osnovu poštovanja interesa

ANKARA – Turski predsednik Tajip Erdogan rekao je bivšem premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu, koji je pobedio na izborima ovog meseca, da je važno održavati odnose na osnovu poštovanja zajedničkih interesa, saopštilo je u četvrtak tursko predsedništvo, preneo je Rojters.

U telefonskom razgovoru, Erdogan je rekao Netanjahuu da je tužan zbog „događaja pre dva dana na Zapadnoj obali“. Netanjahu je izrazio saučešće za poginule u bombaškom napadu u Istanbulu u nedelju, saopštilo je Predsedništvo.

„Dvojica lidera su se složila da rade zajedno na stvaranju nove ere u odnosima između Turske i Izraela“, navodi se u saopštenju Netanjahuove partije Likud i dodaje da su razgovarali o tome kako da ojačaju ekonomske i diplomatske veze.

Poziv dolazi usred odmrzavanja dugo zategnutih veza između Turske i Izraela. Izraelski predsednik Isak Hercog posetio je Ankaru ove godine u prvoj poseti jednog izraelskog lidera Turskoj od 2008. godine.

Odnosi između Izraela i Turske su zategnuti više od jedne decenije, s obzirom da je Ankara proterala izraelskog ambasadora nakon izraelskog napada 2010. na humanitarni brod u Gazi, u kojem je ubijeno deset turskih državljana.

Diplomatski odnosi su obnovljeni 2016, ali dve godine kasnije Turska je opozvala svoje diplomate iz Izraela i proterala izraelske izaslanike kada su izraelske snage ubile veći broj Palestinaca koji su učestvovali u protestima u Pojasu Gaze.

Ove godine su dve zemlje zajednički imenovale ambasadore.

Palestinac je u utorak ubio trojicu Izraelaca u blizini jevrejskog naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, a islamistički militanti su ga pozdravili kao heroja, nekoliko sati pre nego što je Izrael položio zakletvu u poslanicima koji su spremni da vrate Netanjahua na vlast u koaliciji tvrde desnice.