Šerman i Kenedi da posete Solomonska ostrva

Šerman i Kenedi da posete Solomonska ostrva

VAŠINGTON – Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman i američka ambasadorka u Australiji Kerolajn Kenedi planiraju sledećeg meseca da posete Solomonska ostrva, gde su se njihovi očevi borili u Drugom svetskom ratu, a Sjedinjene Države su sada u modernom vremenu. bitka za uticaj sa strateškim rivalom Kinom.

Šerman i njena delegacija će obeležiti 80. godišnjicu bitke kod Gvadalkanala tokom njene posete 6-8. avgusta i sastati se sa visokim zvaničnicima „kako bi istakli trajni odnos između Sjedinjenih Država i Solomonovih Ostrva“ i otvaranje američke ambasade u prestonicu Honijaru, rekao je Rojtersu u nedelju visoki zvaničnik Stejt departmenta.

Šerman će biti samo najnoviji visoki američki zvaničnik koji je posetio pacifičku regiju dok Vašington pojačava napore da odustane od kineskih diplomatskih prodora.

Pored Kenedija – čiji je otac, ubijeni predsednik SAD Džon F. Kenedi, učestvovao u kampanji na Solomonskim Ostrvima kao kapetan patrolnog čamca u Drugom svetskom ratu – u Šermanovoj delegaciji biće i general potpukovnik marinaca Stiven Sklenka, zamenik komandanta SAD. Indo-pacifička komanda, i komandant marinskog korpusa za Pacifik, general-potpukovnik Stiven Ruder.

Zvaničnik Stejt departmenta je rekao da će poseta biti od ličnog interesa i za Šermana, čiji je otac Mal Šerman bio marinac ranjen u bici kod Gvadalkanala, koja je počela između američkih i savezničkih i japanskih snaga u avgustu 1942. godine.

Šestomesečna bitka označila je početak ofanzivnih operacija predvođenih SAD na Pacifiku, pokazujući strateški značaj Solomona koji traje i danas.

U Honijari, Šerman će govoriti na ceremoniji koju su organizovale SAD na Skajlajn Ridžu, mestu gde se nalazi američki memorijal Gvadalkanal, kao i na memorijalu u Krvavom grebenu koji je domaćin Solomonovim Ostrvima. Ona će takođe prisustvovati dodatnim memorijalnim događajima u organizaciji Solomonskih Ostrva i Japana, sada bliskog saveznika SAD.

„Ovi događaji će odati priznanje za služenje i žrtvu onih koji su se borili u bici kod Gvadalkanala, uključujući američke i savezničke snage, narod Solomonovih ostrva i narod Japana“, rekao je zvaničnik.

Kina nastoji da pojača ekonomske, vojne i policijske veze sa pacifičkim ostrvskim državama gladnim stranih investicija. Vašington je naglasio svoje istorijske veze sa Pacifikom, posebno zajedničke žrtve tokom Drugog svetskog rata, i obećao da će izdvojiti više resursa.

Sve veći uticaj Pekinga je naglašen njegovim bezbednosnim paktom sa Solomonovim Ostrvima ove godine, potezom koji je podstakao zabrinutost u Australiji, Novom Zelandu i Sjedinjenim Državama.

U februaru je Antoni Blinken postao prvi američki državni sekretar koji je posetio Fidži u poslednjih 40 godina. Dok je bio tamo, najavio je plan za otvaranje ambasade na Solomonovim ostrvima i nazvao Pacifik „regionom budućnosti“.

Na četvorodnevnom samitu ovog meseca, pacifičke ostrvske države su upozorile dve supersile da im se udvaraju, rekavši ko su ujedno i najveći svetski emiteri ugljenika da preduzmu više akcija u vezi sa klimatskim promenama, istovremeno obećavajući jedinstvo pred sve većim geopolitičkom nadmetanjem.

Lideri na samitu na Fidžiju takođe su se nabacivali pokušaju Kine da odvoji neke od nacija u trgovinski i bezbednosni sporazum, dok je Vašington obećao veći finansijski i diplomatski angažman.