EK: Ukinuti status kandidata ako Ukrajina ne sprovede reforme

EK: Ukinuti status kandidata ako Ukrajina ne sprovede reforme

Evropska komisija, u svom zaključku o podobnosti Ukrajine za zemlju kandidata, predlaže da EU ima pravo da ukine ovaj status ako Ukrajina prekrši svoje obaveze, navodi u članku Evropske istine.

Urednik publikacije Sergej Sidorenko napominje da takve odredbe još nisu uključene u odluke Evropske komisije o zahtevima za članstvo iz bilo koje druge države. A sada je Brisel, s obzirom na posebnu situaciju Ukrajine, doneo takvu odluku istovremeno za dve zemlje kandidate – Ukrajinu i Moldaviju.

„U stvari, Brisel je rekao da Ukrajina nije spremna da bude kandidat, ali i dalje dobija ovaj status. (Ali u isto vreme definisano) 7 blokova reformi koje Ukrajina treba da sprovede da bi zadržala status kandidata. -koji trenutak, ili obrnuto – da premestimo Ukrajinu ili Moldaviju na sledeću fazu (put ka pristupanju EU)“, – objašnjava izdanje.

EU nije odredila tačan datum do kojeg Ukrajina mora da dokaže svoju sposobnost da sprovede reforme. Predlogom je predviđeno da Evropska komisija izvrši prvu procenu krajem 2022. godine, ali da se borbe u Ukrajini moraju završiti da bi se reforme obnovile, pa rok može biti, a najverovatnije i produžen.

Između ostalog, da bi zadržao status kandidata, Kijev mora da završi imenovanje šefa SAP-a koji je već izabran na konkursu, da održi konkurs šefa NABU itd.