Dve trećine Francuza smatra da je reizbor Makrona „greška“

Dve trećine Francuza smatra da je reizbor Makrona „greška“

Godinu dana nakon predsedničkih izbora, više od dve trećine Francuza smatra da je reizbor Emanuela Makrona 2022. bio greška, piše „Evropska istina”.

69 odsto ispitanih Francuza veruje da je glasanje za Makrona na predsedničkim izborima 2022. bio loš izbor za zemlju.

Istovremeno, 30 odsto veruje da je zemlja imala koristi od Makronovog reizbora.

Kada su ispitanici zamoljeni da navedu emocije koje im padaju na pamet kada pomisle na predsednika, najčešća imena koja imenuju su „neslaganje” (44%), „zabluda” (42%) i bes (39%).

Anketa pokazuje i razočaranje delova biračkog tela koji je podržao Makrona 2022. godine – oko 40 odsto onih koji su glasali za njega u drugom krugu sada je razočarano njegovom politikom.

U oblastima života, tri četvrtine Francuza (79%) smatra da je rad predsednika nezadovoljavajući u pitanjima zdravstvene zaštite, 77% u obrazovanju i isto toliko u upravljanju državnim finansijama i migracionoj politici; 75% – borbom protiv nejednakosti; 73% – u pitanjima zaštite životne sredine.

Što se tiče spoljne politike, nezadovoljstvo je znatno manje, ali i značajno – 60 odsto Francuza je nezadovoljno načinom na koji predsednik pozicionira Francusku u svetu i reaguje na međunarodne krizne situacije.

Takođe, nedavne ankete su pokazale da je Makronova podrška pala na najniži nivo u poslednjih pet godina nakon odobravanja nepopularne penzione reforme.