Duda: Sporazum sa Rusijom nemoguć bez učešća i Ukrajine

Duda: Sporazum sa Rusijom nemoguć bez učešća i Ukrajine

Svaki dogovor sa Rusijom o prekidu ratnih dejstava je nemoguć bez aktivnog učešća Ukrajine u ovim pregovorima. Nijedan sporazum sa Rusijom nije prihvatljiv bez dobrovoljnog pristanka Kijeva.

Predsednik Poljske Andžej Duda dao je odgovarajuću izjavu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem u ponedeljak u Kairu, javlja dopisnik Ukrinforma.

Prema Dudinim rečima, Varšava se zalaže za što pre rešavanje oružanog sukoba između Rusije i Ukrajine.

„Međutim, mi kao susedi Ukrajine ne sumnjamo u jedno pitanje: Rusija je napala Ukrajinu bez ikakvog razloga i racionalnog opravdanja, Rusija krši sve norme međunarodnog prava u ovoj oblasti“, naglasio je Duda.

On je istakao da se ovaj oružani sukob mora okončati mirnim putem. Međutim, ove metode, ne uzimajući u obzir sankcije koje moraju biti uvedene Rusiji kao agresoru, „moraju biti pripremljene uz učešće Ukrajine“.

„Odnosno, Ukrajina mora da bude prisutna za stolom za kojim će se pregovorima pripremati odluke o okončanju rata. Ukrajina mora dobrovoljno da donosi odluke u čijoj pripremi lično učestvuje“, rekao je poljski lider.

On je naglasio da Poljska, kao i druge istočnoevropske zemlje, ne može da zamisli bilo kakvo mirno rešenje bez apsolutne saglasnosti Kijeva.

Duda je istakao da je to apsolutno neprihvatljivo za Varšavu, jer se vezuje za najgore periode boravka iza gvozdene zavese kao rezultat sporazuma sa Jalte o budućnosti Evrope i sveta.

„Mi to ne prihvatamo i danas čvrsto stojimo uz Ukrajinu. Ukrajina mora da bude deo ovog mirnog rešenja i mora da ga pripremi i konačno usvoji. Samo tako vidimo rešenje sukoba u našem delu Evrope“, rekao je on. sažeo je Duda.

El-Sisi je, sa svoje strane, istakao da treba uložiti sve napore na bilateralnom, regionalnom ili međunarodnom nivou da se konflikt između Rusije i Ukrajine reši mirnim putem.

Kako je navedeno, on i Duda su razgovarali o inicijativi Egipta za formiranje grupe na ministarskom nivou koja bi mogla da se „sastane i pozove sve strane da pregovaraju i pronađu mirno rešenje” tokom poseta Moskvi i Varšavi.

Predsednik Poljske posetio Egipat prvi put posle 30 godina. Duda je ranije rekao da će sa egipatskim kolegom razgovarati o „nekoliko važnih pitanja“ na zahtev ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Kako je saopšteno, Duda je tokom Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu rekao da Ukrajina ne može da izvozi žito u Egipat i druge zemlje Severne Afrike zbog ruske blokade crnomorskih luka. Kao rezultat toga, u regionu mogu izbiti glad i protesti, a može se pojaviti i nova migraciona kriza. On je napomenuo da Ukrajina pokriva 80 odsto potreba Egipta za žitom.