Države EU se povukle iz zajedničke istrage Severnog toka

Države EU se povukle iz zajedničke istrage Severnog toka

Stokholm, Kopenhagen i Berlin odbili su da sprovedu zajedničku istragu o navodnoj sabotaži gasovoda Severni tok, javio je u petak novinski portal Tagesschau u vlasništvu medija ARD.

Prema izveštaju, tri nacije su „zapravo želele da zajedno istraže uništenje gasovoda i da otkriju ko je odgovoran. Ali to sada nije slučaj.“

Zajednički istražni tim tri zemlje je raspušten, navode izvori iz nemačke vlade koji se navode u izveštaju. Švedska je prva otišla zbog zabrinutosti za privatnost, a pratila je Danska. „Sada će svaka zemlja voditi svoju istragu odvojeno od drugih.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je u četvrtak ambasadore Nemačke, Danske i Švedske zbog odbijanja njihovih zemalja da dozvole pristup istrazi. Moskva je saopštila da neće priznati rezultate tekuće istrage o eksplozijama koje su oštetile gasovode Severni tok 1 i 2 krajem septembra osim ako njenim stručnjacima ne bude dozvoljeno da učestvuju.

Ako se zanemare ruski pozivi na saradnju, Moskva će pretpostaviti da tri evropske zemlje „imaju nešto da kriju ili [da] prikrivaju počinioce ovih terorističkih napada“, upozorilo je ministarstvo.

Upozorenje dolazi nakon što je švedska premijerka Magdalena Andersson u ponedeljak objavila da Stokholm neće podeliti rezultate svoje istrage o eksplozijama Severnog toka sa Moskvom.

U međuvremenu, predsednik Vladimir Putin je nagovestio da uprkos odbijanju pristupa istrazi, „svi dobro znamo ko je krajnji korisnik ovog zločina“.

Gasovodi Severni tok 1 i 2 su stavljeni u nefunkcionisanje 26. septembra nakon serije snažnih podvodnih eksplozija kod danskog ostrva Bornholm.

Američki državni sekretar Antoni Blinken opisao je eksplozije kao „ogromnu priliku“ za Evropu „da jednom zauvek ukloni zavisnost od ruske energije“.