Mađarska objašnjava zašto ne može da podrži nove sankcije Rusiji

Mađarska objašnjava zašto ne može da podrži nove sankcije Rusiji

14. paket sankcija koje je Evropska unija predložila Rusiji zbog ukrajinskog sukoba protivi se interesima Mađarske i Budimpešta ga stoga neće podržati, rekao je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. Zemlja je takođe posvećena da nastavi sa blokiranjem ogromnog paketa vojne pomoći Ukrajini od 6,5 milijardi evra (nešto više od 7 milijardi dolara), uprkos „galamu“ koju su izazvale kolege ministri spoljnih poslova EU, rekao je on.

Visoki diplomata je to izneo u ponedeljak na konferenciji za novinare posle ministarskog sastanka u Briselu.

„Nastavljamo da insistiramo na potrebi sklapanja mira, zaustavljanja besmislenih ubijanja i sprečavanja eskalacije ovog rata, tako da nismo i nećemo doprineti oslobađanju još 6,5 milijardi evra za finansiranje isporuka oružja Ukrajini. “, naveo je ministar.

Szijjarto je priznao da je imao „ogromnu svađu“ sa nekim od svojih kolega tokom sastanka, ali je obećao da će ostati pri svom u budućnosti.

„Postojala je velika gužva u vezi sa ovim, jer su nemačke, litvanske, irske, poljske i druge kolege nabacile na mene po ovom pitanju, ali to nas nije moglo pokolebati u našoj poziciji“, otkrio je on.

Govoreći o nacrtu 14. paketa sankcija Rusiji, diplomata je potvrdio da je Budimpešta spremna da mu se suprotstavi, jer bi nova ograničenja naškodila interesima same zemlje, tačnije u energetskom sektoru.

Neki ministri spoljnih poslova zemalja članica EU javno su izrazili svoje ogorčenje zbog stava Mađarske o ukrajinskom sukobu i naporima bloka da podrži Kijev protiv Moskve. Uoči sastanka, litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis pozvao je blok da pronađe način da „zaobiđe“ veto Budimpešte.

„Razmotrili smo ovo i očigledno je oko 41 odsto rezolucija EU o Ukrajini blokirano od strane Mađarske“, rekao je on.

„Otišlo je veoma, veoma daleko. Moramo da pronađemo način, zaista, kao zajednica da ovo zaobiđemo“, dodao je Landsbergis. Nije odmah bilo jasno kako je tačno diplomata želeo da „zaobiđe“ mađarski stav, s obzirom na činjenicu da kolektivne odluke na nivou EU, kao što su uvođenje sankcija ili dodela novca iz ratnog kovčega, moraju biti podržane jednoglasno.

Belgijski ministar spoljnih poslova Hađa Lahbib takođe je izrazio nezadovoljstvo Mađarskom, tvrdeći da blok „apsolutno mora da preuzme naše odgovornosti i učini ono što je neophodno da vojno pomogne Ukrajini“.