Borba za predsednika Predstavničkog doma SAD se odugovlači

Borba za predsednika Predstavničkog doma SAD se odugovlači

VAŠINGTON – Dan nakon što su republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa odbili molbu Donalda Trampa da podrži kampanju Kevina Makartija za govornika, jedan od Makartijevih tvrdolinijaških protivnika dao je glas za bivšeg predsednika, prenosi Rojters.

Predstavnik Met Gec, jedan od 20 tvrdolinijaša Predstavničkog doma koji su odbili Makartija, dao je svoj glas za Trampa u sedmom krugu glasanja. On je bio jedini član koji je to učinio, ostavljajući Trampu daleko od potrebnih 218 glasova.

Republikanci su osvojili užu većinu od 222-212 nego što se očekivalo na novembarskim izborima na sredini mandata, rezultat za koji su neki u stranci delimično okrivili Trampa koji podržava neiskusne ili krajnje desničarske kandidate. Ta tesna većina dala je maloj tvrdolinijaškoj grupi ogroman uticaj.

Gec je posebno bio trn u oku Makartiju, insistirajući da kalifornijski poslanik nije mogao ništa da uradi da dobije njegovu podršku.

Ustav SAD ne kaže da predsedavajući Predstavničkog doma mora da bude član Predstavničkog doma, iako tu ulogu nije imao nijedan stranac.

Republikanski stratezi rekli su da je odbijanje tvrdolinijaša Predstavničkog doma na Trampovu molbu da glasa za Makartija ilustrovalo slabljenje bivšeg predsednika u stranci koju je preoblikovao.

Upitan o Gecovom potezu, Trampov predstavnik se u četvrtak osvrnuo na Trampov post od srede u kome poziva „GLASAJTE ZA KEVINA“.

Gec nije komentarisao svoju nominaciju Trampa.