Osam kandidata dosad predalo dokumentaciju za ruske predsedničke izbore

Osam kandidata dosad predalo dokumentaciju za ruske predsedničke izbore

Do danas je osam političkih partija ili grupa građana predalo dokumentaciju za osam kandidata koji žele da učestvuju na predsedničkim izborima u Rusiji, izjavio je zamenik predsednika Centralne izborne komisije Nikolaj Bulajev.

Među kandidatima koji su već predali dokumenta nalazi se i sadašnji predsednik Vladimir Putin, koji se kandidovao kao samostalni kandidat. Takođe, dokumentaciju su predali i kandidati iz parlamentarnih i vanparlamentarnih partija.

Prema izbornom zakonu, samostalni kandidati koji su podržani od strane grupe građana sa najmanje 500 potpisa mogu učestvovati u predsedničkoj trci. Kandidati podržani od strane grupe građana moraju prikupiti 300.000 potpisa, uz ograničenje od 7.500 potpisa po regionu. Kandidati partija koje nemaju poslanike u Državnoj dumi moraju prikupiti 100.000 potpisa, sa ograničenjem od 2.500 potpisa po regionu.

Rok za predaju dokumentacije za samostalne kandidate je 27. decembar, dok je rok za kandidate političkih partija 1. januar. Predsednički izbori u Rusiji biće održani od 15. do 17. marta naredne godine.