Diplomatski rat između EU i Rusije eskalira

Diplomatski rat između EU i Rusije eskalira

Severna Makedonija proteruje pet ruskih diplomata, dok Moskva šalje kući troje službenika slovačke ambasade.

Severna Makedonija je proglasila pet ruskih diplomata „personom non grata“ u poslednjoj rundi diplomatskog rata, koji je značajno eskalirao otkako je Moskva pokrenula napad na Ukrajinu krajem februara.

Ambasador Rusije u Severnoj Makedoniji Sergej Bazdnikin pozvan je u ponedeljak u Ministarstvo spoljnih poslova i uručio mu verbalnu notu kojom je petorica zaposlenih u Ambasadi Ruske Federacije proglašena personama non grata u Severnoj Makedoniji.

„Prema informacijama dobijenim od nadležnih organa, petorica ruskih diplomata su se bavila aktivnostima suprotnim Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima i u narednih pet dana treba da napuste teritoriju Republike Severne Makedonije“, navodi se u saopštenju Ministarstva. navodi se u saopštenju.

Ovo saopštenje usledilo je nakon nedavne odluke severnomakedonskih vlasti da ukinu program bezviznog režima za ruske državljane.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova u ponedeljak je napravilo sopstveni potez pozivajući slovačkog ambasadora Lubomira Regaka i obavestivši ga o proterivanju trojice slovačkih diplomata.

„Naređeno im je da napuste Rusiju u roku od 72 sata“, saopštilo je ministarstvo.

U njemu je precizirano da je ta mera preduzeta „kao odgovor na proterivanje u martu ove godine trojice službenika ruske ambasade u Slovačkoj“.

Ruska strana je takođe izrazila „snažan protest“ u vezi sa „opstrukcijom rada“ ruskih državnih subjekata u inostranstvu, kao i u vezi sa vandalskim incidentima nad sovjetskim spomenicima u Slovačkoj, kojih je, prema Moskvi, u poslednje vreme sve više. česti.

Sredinom marta, Slovačka je proterala trojicu ruskih diplomata zbog navodnog kršenja Bečke konvencije. Ovog meseca je nekoliko drugih zemalja – Bugarska, Letonija, Litvanija i Estonija – preduzelo slične korake. Poljska je proterala 45 diplomata – skoro tri četvrtine ukupne veličine diplomatske misije – takođe pod sumnjom za špijunažu.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je jasno stavila do znanja da će na sva „neosnovana“ proterivanja naići „odgovarajući odgovor“ Moskve.