Republikanac Dik Čejni kaže da će glasati za Kamalu Haris

Republikanac Dik Čejni kaže da će glasati za Kamalu Haris

Bivši potpredsednik Dik Čejni, dugogodišnji republikanac, podržava Kamalu Haris za predsednicu, saopštila je njegova ćerka Liz Čejni. Ova vest je izneta tokom događaja u Ostinu, na The Tekas Tribune Festivalu, gde je Liz potvrdila podršku svog oca. Dik Čejni, slično kao i njegova ćerka, bio je otvoreni kritičar bivšeg predsednika Donalda Trampa, posebno tokom predizborne kampanje Liz Čejni 2022.

Tokom Lizine kampanje za ponovni izbor u Kongres, Dik Čejni je nazvao Trampa „kukavicom“ zbog pokušaja da zloupotrebom laži i nasilja ostane na vlasti nakon što su ga birači odbacili. Ova ocena nije doprinela Lizinom uspehu, te je ona izgubila republikanske predizbore od kandidatkinje koju je podržavao Tramp.

Dik Čejni, koji ima 83 godine, retko se pojavljuje u javnosti zbog srčanih problema, a potvrdio je svoju podršku Kamali Haris putem saopštenja. Trampov portparol je sarkastično reagovao na ovu vest, postavši pitanje „Ko je Liz Čejni?“.

Iako su obojica Čejnija podržavala Trampa 2016. godine, nakon što je Liz kritikovala Trampove spoljnopolitičke odluke, njihova podrška je oslabila. Liz Čejni je čak glasala za opoziv Trampa i podržala istragu protiv njega zbog događaja u američkom Kapitolu 2021. godine.

Postoje republikanci poput poslanika Adama Kinzingera i senatora Mita Romnija koji su podržali Haris ili izrazili kritike na račun Trampa. Romni, koji se ne kandiduje ponovo, i dalje ostaje na svojim stavovima.