Desničarska partija napredovala na izborima u Holandiji

Desničarska partija napredovala na izborima u Holandiji

Desničarska Partija slobode (PVV) preuzela je vodeću ulogu na opštim izborima u Holandiji, osvojivši 35 poslaničkih mesta u poređenju sa 26 Zeleno-laburističkih saveza, prema ranoj izlaznoj anketi.

Objavljena pola sata nakon što je glasanje zatvoreno u sredu uveče, anketa je pokazala da je PVV osvojio 35 mesta, zeleno-laburistički savez osvojio 26, a Narodna partija za slobodu i demokratiju (VVD) premijera Marka Rutea u penziji osvojila 23. Novoformirani Predviđa se da će Novi društveni ugovor, centristička partija, doći na četvrto mesto sa 20 mesta.

Ukoliko rezultati ostanu nepromenjeni, PVV će se pojaviti kao najveća frakcija u parlamentu. Stranka je osvojila 17 poslaničkih mesta na opštim izborima 2021. godine, izgubivši deo glasova desnice od tadašnjeg Foruma za demokratiju (FvD). Međutim, izlazna anketa od srede pokazala je da je FvD na putu da izgubi pet od svojih osam mesta.

Lider PVV Gert Vilders objavio je snimak sebe kako slavi, uzvikujući „trideset pet!“ pošto su rezultati emitovani na holandskoj mreži NOS.

Uprkos Vildersovom slavlju, on verovatno neće moći da formira vladu, pošto je većina holandskih mejnstrim partija isključila saradnju sa PVV. Vildersova stranka podržava ograničenja muslimanske imigracije i zatvaranje džamija, iako je Vilders ublažio svoju obično vatrenu retoriku uoči ovogodišnjih glasanja.