Desničarska opozicija ima minimalno vođstvo na izborima u Švedskoj

Desničarska opozicija ima minimalno vođstvo na izborima u Švedskoj

Blok desničarskih partija vodi sa minimalnom prednošću na parlamentarnim izborima u Švedskoj, gde je već prebrojano 95 odsto glasačkih listića, piše Aftonbladet.

Od ponedeljka ujutro, Švedske demokrate, Umerena partija, Demohrišćani i Liberali osvojili su 175 mesta u parlamentu u odnosu na 174 mesta levog centra. Istovremeno su osvojili 49,7 odsto glasova.

Štaviše, antiimigraciona i evroskeptična švedska demokrata će verovatno prestići umerene i postati druga najveća stranka u Švedskoj i najveća opoziciona partija.

Međutim, u slučaju pobede bloka, kandidat desnice za mesto premijera biće najverovatnije lider „umerenih” Ulf Kristersson.

Po broju glasova vodi Socijaldemokratska partija premijerke Magdalene Anderson sa 30,5 odsto glasova. Ova stranka predvodi blok levog centra, ali je zajedno sa svojim saveznicima uspela da dobije 48,8 odsto glasova.

S obzirom na to da glasovi u inostranstvu i neki glasovi putem pošte tek treba da se prebroje, a da je razlika između dva bloka mala, rezultati bi se ipak mogli promeniti. Andersson nije priznao poraz u izbornoj noći, rekavši da su rezultati suviše blizu da bi ih mogli ranije proglasiti.

Treba napomenuti da su dve izlazne ankete odnele pobedu bloku levog centra.

Posebnost aktuelnih parlamentarnih izbora je stav „Švedskih demokrata“ – krajnje desničarske, antiimigrantske stranke koju predvodi Jimi Okeson, sa kojom su sve političke snage ranije odbijale saradnju. Trenutno, desničarski blok priznaje da će, ukoliko dobije većinu glasova, dobiti podršku „Švedskih demokrata“, ali samo tokom glasanja u parlamentu, a ne kao deo koalicije.

Istovremeno, čak i ako levi blok osvoji većinu, Švedsku će verovatno čekati meseci dugotrajnih koalicionih pregovora. U bloku su Partija centra i Partija levice, koje su ideološki protivnici, a sama Andersonova je nedavno kritikovala „levičare“ zbog njihovog političkog stava prema Radničkoj partiji Kurdistana, priznatoj kao teroristi u EU.