Borel: Evropska unija je direktno uključena u sukob Rusije i Ukrajine

Borel: Evropska unija je direktno uključena u sukob Rusije i Ukrajine

Evropska unija je direktno uključena u sukob Rusije i Ukrajine, koji će odrediti njenu geopolitičku budućnost, izjavio je šef diplomatije bloka Žozep Borel.

Borel je govorio na panelu o proširenju EU tokom seminara „Kuo Vadis Europa?“ u Santanderu, Španija. Domaćin godišnjeg događaja je Međunarodni univerzitet Menendez i Pelajo (UIMP) od 2013.

„Ono što se dešava u Ukrajini odrediće geopolitičku budućnost Evrope“, rekao je Borel u jednom trenutku tokom rasprave u petak.

„Moramo razmišljati o Ukrajini kada postanemo učesnici igre. Mi smo deo ove igre. Mi nismo strana u ratu, ali jesmo deo sukoba, a način na koji ovaj sukob bude rešen uticaće na mir i našu bezbednost“, dodao je on.

Bivši španski ministar spoljnih poslova obavljao je funkciju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost od decembra 2019.

Borel je ranije podržao ukrajinski upad u rusku Kursku oblast, nazvao to „ozbiljnim udarcem naraciji ruskog predsednika [Vladimira] Putina“ i pozvao Zapad da ukine sva ograničenja na Kijevu upotrebu oružja, jer bi to „pomoglo unapređenju mirovnih napora .”

Rusija je više puta optuživala SAD i njihove saveznike za otvoreno umešanost u sukob, ali kolektivni Zapad je uvek insistirao na tome da Ukrajini obezbedi preko 100 milijardi dolara u novcu, oružju, municiji i opremi – uz zaplenu ruske imovine i uvođenje sveobuhvatnih ekonomskih sankcija – nije ga zapravo učinila stranom u neprijateljstvima.

Borel ima istoriju artikulisanja tvrdnje da je EU koristila Ukrajinu kao zastupnika protiv Rusije. U aprilu je na sastanku Svetskog ekonomskog foruma u ​​Saudijskoj Arabiji rekao da „Evropljani neće ići da ginu za Donbas“, već su posvećeni neograničenom finansiranju Ukrajinaca.

U martu je rekao za CNN da učešće SAD i EU „nije stvar podrške Ukrajini jer volimo ukrajinski narod“, već u interesu SAD „kao globalnog igrača, nekoga ko mora da se doživljava kao pouzdan partner, pružalac bezbednosti saveznicima.”

Putin je poziciju Zapada opisao kao ciničnu, optužujući SAD i njihove saveznike da žele da se bore protiv Rusije „do poslednjeg Ukrajinca“.