Demokrate su spremne da nominuju Haris – i njenog kandidata za  potpredsednika – do 7. avgusta

Demokrate su spremne da nominuju Haris – i njenog kandidata za potpredsednika – do 7. avgusta

Delegati Demokratske nacionalne konvencije mogu da postave potpredsednicu Kamalu Haris za svog predsedničkog kandidata — pa čak i da počnu da odobravaju njenog kandidata za potpredsednika — u onlajn glasanju počevši sledeće nedelje, dok se partija utrkuje da se ujedini oko novog vrha od svoje karte za novembar.

Odbor za pravila konvencije usvojio je u sredu predlog da će delegati iz cele zemlje moći da glasaju o potencijalnim predsedničkim kandidatima koji će zameniti predsednika Džoa Bajdena, koji je odustao od svoje kandidature za reizbor prošlog vikenda.

Ali Haris je jedina velika demokrata koja je javno objavila da traži nominaciju, što znači da će skoro sigurno biti odobrena u jednom krugu virtuelnog glasanja koji počinje 1. avgusta – nekih 18 dana pre otvaranja konvencije stranke u Čikagu.

Predsednik Demokratskog nacionalnog komiteta Džejmi Harison pomenuo je neviđene potrese u predsedničkoj trci koje je ostavilo Bajdenovo klanjanje, rekavši na virtuelnom sastanku rukovodstva konvencije za donošenje pravila: „U tami noći vidimo naše najsjajnije zvezde.

Plan je odobren nakon više od 90 minuta onlajn diskusije koja nije imala mnogo primedbi. Konačno glasanje za usvajanje kompletnog skupa pravila konvencije bilo je 157-3.

Oni zahtevaju od Harisa, i bilo kog drugog potencijalnog demokrata koji je spreman da je ospori, da preda 300 elektronskih potpisa delegata konvencije, od kojih najviše 50 može biti iz iste države, do 30. jula uveče.

Ako se više kandidata kvalifikuje, to bi moglo izazvati više krugova glasanja tokom nekoliko dana. Ali, ako je Haris jedini kandidat, glasanje bi počelo 1. avgusta. Delegati koji glasaju „neposvećeni“, ili za drugog kandidata koji se nije kvalifikovao prema pravilima, njihov izbor će biti pretvoren jednostavno u „prisutan“.

Delegati će dobiti glasačke listiće putem bezbedne e-pošte. Proces će biti osmišljen ne samo da formalno nominuje Haris, već i da na kraju učini isto za njen izbor za potpredsednika pre 7. avgusta — što joj daje veoma ograničen rok da izabere kandidata.

Nejasno je koga bi ona mogla izabrati. Među prvim favoritima su guverner Kentakija Endi Bešir, guverner Pensilvanije Džoš Šapiro, guverner Severne Karoline Roj Kuper, senator iz Arizone Mark Keli, ali se razmatra potencijalno još pola tuceta drugih kandidata.

Bajden je odustao od trke prošlog vikenda i podržao Harisa, a stotine demokratskih članova Kongresa i guvernera, kao i vodećih radničkih sindikata i aktivističkih organizacija od tada su je podržale da ga zameni. Anketa Asošiejted presa među delegatima na konvenciji takođe je otkrila da potpredsednica ima podršku mnogo više od 1.976 delegata koje će joj trebati da pobedi na prvom glasanju.

Šta treba znati o izborima 2024

Međutim, to je ne čini automatski nominovanom, a stranka nastavlja sa procesom virtuelnog glasanja jer kaže da ne može da čeka dok konvencija ne počne da formalno bira svog kandidata. Krivi rok za pojavljivanje na glasačkom listiću u Ohaju u kojem se navodi da kandidati moraju biti izabrani do 7. avgusta.

Zakonodavci države Ohajo su od tada to promenili, ali izmena ne stupa na snagu do 1. septembra – a advokati DNC upozoravaju da bi čekanje do isteka prvobitnog roka za određivanje predsedničkog kandidata moglo izazvati pravne izazove.

„Naša stranka ostaje nepokolebljiva za otvoren, fer i transparentan proces nominovanja“, rekao je Minjon Mur, predsedavajući demokratske konvencije. „Uradićemo ovo kako treba.“