Danske socijaldemokrate dogovorile novu vladu sa desničarskom opozicijom

Danske socijaldemokrate dogovorile novu vladu sa desničarskom opozicijom

KOPENHAGEN – Liderka Socijaldemokrata Danske Mete Frederiksen izjavila je u utorak da se složila da formira retku dvopartijsku vladu sa glavnom opozicionom strankom, Liberalnom partijom i Umerenima, kako bi formirala vladu sa njom kao premijerkom, prenosi Rojters.

„Postavili smo visoke ambicije, kako u smislu obezbeđivanja veće zaposlenosti, većeg broja ljudi koji će dobiti posao, visokih klimatskih ambicija i prilično sveobuhvatnog programa reformi“, rekao je Frederiksen.

Lidera tri stranke, Frederiksen, Džejkob Eleman-Jensen iz Liberalne partije i Lars Loke Rasmusen iz Umerenih, biće domaćini brifinga za novinare u sredu, gde će izložiti široke političke ideje iza sledeće vlade.

Umereni su nova stranka, osnovana u junu, a predvodi je Rasmusen, prethodni premijer. Postala je treća najveća stranka u Danskoj nakon predizborne kampanje.

Ove tri stranke imaju ukupno 89 mesta u parlamentu od 179 mesta, koji takođe uključuje četiri mesta za poslanike sa Grenlanda i Farskih ostrva.

To znači da će nova vlada u praksi imati većinu pošto severnoatlantski mandati tradicionalno ne intervenišu u unutrašnjoj politici Danske.

Frederiksen (45) će započeti svoj drugi mandat premijera nordijske nacije nakon što nova vlada bude zvanično objavljena u četvrtak.

Pošto je njena Socijaldemokratska partija levog centra osvojila više od četvrtine glasova na opštim izborima 1. novembra, čime je postala najveća u parlamentu, Frederiksen je odustala od pregovora sa tradicionalnim levičarskim saveznicima.

Umesto toga, nova koalicija, koja je formirana nakon rekordno dugih razgovora od više od mesec dana, pregovarala je sa opozicionim strankama da formira vladu preko tradicionalne podele levo-desno, prvi put u više od četiri decenije.

Frederiksen je tokom svoje kampanje tvrdila da je široka vlada preko podele levo-desno bila potrebna u vreme međunarodne neizvesnosti.

Nova vlada će početi sa radom pošto visoke cene energenata i najviša inflacija u poslednje četiri decenije nagrizaju privredu domaćinstava, a samo dva meseca nakon sabotaže dva gasovoda koji vode gas iz Rusije u Nemačku kroz danske vode.

Neki stručnjaci su upozorili da bi formiranje koalicije tradicionalnih mejnstrim partija moglo da se obori, jer bi na kraju moglo da ojača radikalnije stranke kao što se vidi u drugim evropskim zemljama, uključujući Francusku.