Danci daju mandat socijaldemokratama da formiraju vladu

Danci daju mandat socijaldemokratama da formiraju vladu

Danci su u utorak predali Socijaldemokratskoj partiji mandat za formiranje nove vlade na opštim izborima koji se smatraju glasanjem o poverenju u postupanje premijerke Mete Frederiksen sa pandemijom i njeno vođstvo u prevazilaženju još jedne krize .

Socijaldemokrate su obezbedile najjaču podršku u više od dve decenije, uprkos kritikama na račun Frederiksenovog mandata zbog centralizovane vlasti oko svoje kancelarije i njene kontroverzne odluke da uništi sve minkove tokom pandemije.

„Hvala svim Dancima koji su nam ukazali poverenje svojim glasom, ovo je ogromno poverenje. Znam da su neki od vas na tom putu imali sumnje“, rekao je Frederiksen rano u sredu.

Tokom izbora, dve različite projekcije prebrojavanja glasova najvećih emitera u zemlji do poslednjeg trenutka su dovodile u pitanje da li bi vladajući levičarski blok mogao da zadrži većinu.

Socijaldemokrate su ponovo postale najveći u parlamentu sa 27,5 odsto glasova.

Levičarski blok dobio je 87 mesta u parlamentu od 179 mesta, što bi mu dalo većinu uz podršku mandata na Farskim ostrvima i dva mesta koja tek treba da budu određena na Grenlandu, suverenoj teritoriji Danske koja često bira levo -krilni kandidati.

Većina levičarskih partija će verovatno predstavljati dilemu za Frederiksena, koji se zalagao za široku koaliciju preko tradicionalne podele levo-desno, tvrdeći da je političko jedinstvo potrebno u vreme međunarodne neizvesnosti.

Formiranje široke koalicije moglo bi se pokazati teškim, međutim, jer većina njenih levičarskih saveznika kaže da bi više voleli čisto levičarsku vladu.

Frederiksen je vodio zemlju kroz jedan od najhaotičnijih uslova koji su zadesili dansku vladu u poslednjih nekoliko decenija, jer je morala da se nosi sa pandemijom, rastućom inflacijom i geopolitičkom neizvesnošću.

Izbori su održani samo mesec dana nakon što je sabotaža dva gasovoda koji transportuju gas iz Rusije u Nemačku kroz danske vode podstakla osećaj nesigurnosti bez presedana među Dancima.

„U Danskoj smo mnogo godina navikli da napredujemo. Sada se suočavamo sa teškoćama, a sa ratom u Evropi, nestašicom energije, inflacijom i klimatskim izazovima, krize se kombinuju“, rekao je Frederiksen.

Ona je rekla da će u sredu podneti ostavku svoje jednopartijske vlade kraljici i nastojati da formira široku vladu.

Ona bi mogla da započne pregovore sa bivšim premijerom Larsom Lokeom Rasmusenom i njegovom novom nesvrstanom centrističkom strankom Umereni, koji su takođe vodili kampanju za koaliciju mejnstrim partija.

Levo orijentisane stranke na koje Frederiksen može da se osloni da formira novu vladu su Socijalistička narodna partija, Crveno-zelena alijansa i Socijalno-liberalna partija, na čijem je čelu nekada bila komesarka Evropske unije za konkurenciju Margrete Vestager.

Opozicioni lider Jakob Eleman-Jensen iz Liberalne partije priznao je poraz rano u sredu. Njegova stranka je izgubila 19 od 43 mesta u parlamentu.